2 Ekim 2024 Çarşamba

Tarihi hastaneyi yıkım tehdidi altında bırakan karar durduruldu

Ankara'nın kent merkezinde bulunun tarihi hastanelerden Dr. Sami Ulus Kadın Hastalıkları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi için Ankara 8. İdare Mahkemesi, hastaneyi yıkım tehdidi altında bırakan yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ankara'da Bilkent Şehir Hastanesi'nin açılmasıyla yıkım tehdidi altına giren kent merkezindeki tarihi hastanelerden Dr. Sami Ulus Kadın Hastalıkları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi için yargı karar verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Ankara 2 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, "hastanenin koruma kapsamına alınmasına gerek olmadığı" yönünde karar vermişti.

Ankara 8. İdare Mahkemesi, bu kararın yürütmesini durdurdu. Mahkeme, hastanenin başkentin simge yapılarından olduğu, sağlık alanının güncel ihtiyaçlarına yanıt verdiği, bir yenilenme/restorasyon projesi ile özgün işlevini sürdürebileceği, bu nedenlerle kültür varlığı olarak tescil edilmesi gerektiği, karara dayalı bir yıkım işleminin telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracağı yönündeki bilirkişi raporunu esas aldı.