3 Ekim 2024 Perşembe

Talepler karşılanmazsa aileler de açlık grevine başlayacak

Hapishanelerde 27 Kasım günü başlayan 5'er günlük dönüşümlü süresiz açlık grevi sürüyor. Tecrit ve hapishanelerdeki baskılara karşı başlatılan açlık grevi ikinci ekiple devam ederken, aileler çocuklarının taleplerinin karşılanmaması durumunda kendilerinin açlık grevine başlayacağını duyurdu.

PKK ve PAJK'lı tutsakların 27 Kasım günü başlattığı açlık grevi ikinci grupla sürüyor. Tecride ve hapishanelerdeki baskılara karşı sürdürülen açlık grevi 5'er günlük dönüşümlü süresiz şekilde devam edecek.

Mezopotamya Ajansı'na konuşan tutsak aileleri, çocuklarının taleplerinin haklı olduğunu söyledi, talepler karşılanmazsa hapishane kapılarında çadır kurarak kendilerinin de açlık grevine başlayacağını açıkladı.

Cezaevlerinde çok sayıda hak ihlallerinin yaşandığına, tutukluların yeteri kadar beslenmediğine, hasta tutukluların tahliye edilmediğine dikkat çeken tutuklu yakınları, endişeli olduklarını ancak çocuklarına açlık grevi eyleminden başka bir çare bırakılmadığını dile getirdi.

'TALEPLERİ TALEBİMİZDİR'
Diyarbakır 1 Nolu Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Aziz Tufan'ın annesi Yesure Tufan, Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara uygulanan tecridi kabul etmediklerini, çocuklarının talepleri karşılanmadığı takdirde anneler olarak kendilerinin de cezaevleri önünde çadır kurarak eyleme katılacaklarını ifade etti.

Hasta tutuklular başta olmak üzere tüm tutsakların serbest bırakılması gerektiğini belirten Tufan, tecridin tüm topluma uygulandığını hatırlatarak, "Bütün annelere sesleniyorum; çocuklarımıza sahip çıkalım, onları yalnız bırakmayalım. Daha önce yapılan açlık grevinde cezaevlerinden 8 cenazemiz çıktı. Artık yeter" dedi.

'BAŞKA YOL BIRAKMADILAR'
Tokat T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Mahsun Saruhan'ın annesi Sulhiye Saruhan, çocuklarının seslerini duyurmak için açlık grevine başladıklarını söyledi. Saruhan, "Onlara başka bir yol bırakmıyorlar. Yapılanları duymuyorlar, görmüyorlar. Söylüyorsun ama sanki duvara konuşuyorsun hiçbir tepki vermiyorlar. Bu yüzden çocuklarımız haklı olarak açlık grevlerine giriyorlar" diye konuştu.

'GREVE DAHİL OLURUZ'
Saruhan, cezaevlerinde bulunan tutuklularının taleplerinin yerine getirilmemesi halinde tutuklu aileleri olarak eyleme katılacaklarını ifade etti. Bütün tutuklu ailelerine seslenen Saruhan, tutsaklara uygulanan zulüm ve tecride karşı seslerini yükseltme çağrısı yaptı.

Saruhan, açlık grevine katılan tutsakların taleplerinin derhal yerine getirilmesini ve tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.