4 Ekim 2024 Cuma

Tahliyeye bir gün kala gelen 6 ay hapis cezası TBMM'ye taşındı

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, İzmir Şakran Kapalı Kadın Hapishanesi'nde tutulan 3 kadın tutsağın cezalarının tahliye edilmelerine bir gün kala 6 ay daha uzatılmasını Meclis'e taşıdı. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün cevaplandırılması isteği ile verilen soru önergesinde, 1 Ocak itibari ile uygulamaya konulan şartlı tahliyede yapılan yasa değişikliği özellikle siyasi tutsakların şartlı tahliye edilmesinin önünün 1 yıl kapatıldığına dikkat çekildi.

Şartlı tahliye tarihi yaklaşanlar için savcı başkanlığında oluşturulan kurulların verdiği kararlar sonucunda tutsakların cezasının uzatılabildiğine dikkat çeken Semra Güzel, kurulda hapishanenin teknik işleri ile uğraşan kişiler dahi yer alırken avukat ya da barolardan yetkili kimselerin olmamasının "haksız ve hukuksuz bir uygulama" olduğunu belirtti.

Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü'nün inisiyatifine bırakılan bu uygulamada daha şimdiden mağduriyetlerin yaşandığı belirtilen açıklamada Isparta’da üniversite öğrencisiyken katıldıkları basın açıklamaları gerekçesi ile tutuklanan kadın öğrencilerin şartlı tahliye edilmesi gerekirken,  hapishanedeki kurulun hukuki olmayan raporları yüzünden infazlarının yakıldığı belirtildi.  Semra Güzel, neden böyle bir uygulamaya gerek duyulduğunun açıklanmasını istedi. 

Üniversite öğrencileri Didar Boza, Ceylan Bozkurt ve Mervenur İşleyici'nin 4 yıl 8 aylık tutsaklığın ardından 9 Ocak'ta tahliye edilmesi gerekiyordu. Ancak 8 Ocak günü verilen 6 aylık hapis cezası ile tahliye önlendi.