GÜNCEL
Tahir Elçi için 150. buluşma gerçekleşti
Diyarbakır Barosu, eski başkanları Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde düzenlediği eylemin 150'incisini gerçekleştirdi.
Diyarbakır Barosu, eski başkanları Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde düzenlediği eylemin 150'incisini gerçekleştirdi. Eyleme TMMOB'a bağlı odaların yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Eylemde konuşan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Av. Gazal Bayram Koluman, "Değerli Baro Başkanımızın katledişinin 3. yılına yaklaştığımız bu günlerde 150 haftadır buradan Adliye önünden, bu cinayetin üstünün örtülmemesi ve katil ya da katillerin ortaya çıkarılması için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Maalesef ki bu çağrılarımıza bugüne kadar yanıt bulabilmiş değiliz. Zira Baro Başkanımız Tahir Elçi cinayetine ilişkin soruşturmada en ufak bir gelişme olmadığını üzülerek ifade etmek istiyorum. Her hafta ifade ettiğimiz üzere soruşturmanın sonuca ulaşılabilmesi, faillerin ve katillerin bulunması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bildiğiniz üzere geçmiş haftalarda buranın Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü olacağını ve her hafta yaşanan hak ihlallerini buradan kamuoyuna duyuracağımızı belirtmiştik" dedi.
9 Kasım günü Ankara Barosu CMK Uygulama Merkezi tarafından görevlendirilen Av. Fadime Eymir'in Ankara KOM Büro amirliğinde görevli polislrin sözlü ve fiziki saldırısına dikkat çeken Koluman, "Mesleğini ifa ederken fiziksel saldırıya maruz kalan meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi ileterek, bir kez daha Diyarbakır Barosu olarak mesleğimize ve meslektaşlarımıza yapılan saldırıları kınıyoruz" diye belirtti.
Bu sabah saatlerinde akademisyenlere yönelik gerçekleştirilen gözaltı operasyonuna değinen Koluman, "Hukuka aykırı ve keyfi gözaltılar bizleri hukuk devleti ideasından daha da uzaklaştırmakta ve kaygılarımızı derinleştirmektedir. Bu insan hakları savunucularının yanında olduğumuzu ve derhal serbest bırakılmalarını beklediğimizi siz değerli basın mensupları aracılığıyla yetkililere duyuruyoruz" diye konuştu.
Sur bölgesinin insansızlaştırılmaya çalışıldığını ve tarihi mekanlarla ilgili yıkım kararları alındığını ifade eden Koluman, TMMOB'un Sur ilçesinde bulunan Dengej Evine ilişkin kamulaştırma kararının iptali için Danıştay'a dava açtığını söyledi. Danıştay İlgili Dairesince Dengbej Evinin kamulaştırılmasına ilişkin idari işlemin iptaline dair karar verildiğini hatırlatan Koluman, "Bu kararın ilimiz Sur ilçesindeki tarihi tüm yapılar için emsal nitelikte" dedi.
Koluman'ın ardından söz alan Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şerefhan Aydın, "Bir çok hukuk dışı uygulamaya maruz kaldı Sur kentimiz. Onlarca dava ve suç duyurusunda bulunduk ama şu ana kadar sadece 21 Mart 2016 da Sur'un tamamı için ilan edilen acele kamulaştırma davasında hukuk bizi haklı gördü. O dönem ilan edilen kararda mülkiyeti Odamızda(Mimarlar odası) ama kullanımı halkımızda olan Kürt kültürünün sözlü tarihinin yaşatıldığı mala Dengbêja yani Dengbêj evi de vardı. Karar zaten baştan beri çok tartışmalıydı. Kararın iptali için Mimarlar Odası olarak Danıştay'a başvurduk ancak talebimiz red edildi. Temyiz için üst mahkemeye başvurduk ve üst mahkeme bizi haklı bularak kararı iptal etti. O dönemde belirtmiştik, korunması gereken bir kültür yapısının yani tescilli bir yapının mülkiyetinin kimde olması çok önemli değildir zaten bu görev tüm kurum ve kuruluşların yasal görevidir. Ve üst mahkeme de bizim bu gerekçemiz ile kamulaştırma kararını iptal etti. Bu karar aynı zamanda gerek Sur içinde gerekse de ülkenin herhangi bir yerindeki tüm tescilli yapılar için emsal teşkil etmektedir. Dileğimiz ve talebimiz tüm Sur için alınan kararın iptalidir" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı.