21 Eylül 2024 Cumartesi

SYKP: Gözaltılarla bizi yıldıramazsınız

SYKP Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya'nın gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yapan SYKP Samsun İl Örgütü, Kaya'nın gözaltına alınmasının 3. Olağan Kongre hazırlıklarını engellemeye yönelik olduğunu belirtti ve "Bizi bu hukuksuz uygulamalarla yıldıramazsınız" dedi.
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Samsun İl Örgütü, Eş Genel Başkan Ahmet Kaya'nın gözaltına alınmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısına HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ve HDP bileşeni partiler katıldı. Açıklamayı SYKP Samsun İl Başkanı İlhan Cüre okudu.
 
Cüre, Kaya'nın gözaltı kararının yargının keyfilik ve eziyet etmede geldiği son nokta olduğunu belirterek Kaya'nın uçağa binerken değil İstanbul’a indiğinde gözaltına alındığını hatırlattı.
 
Kaya'nın 6 ay önce HDK bileşenleri ile birlikte barış istediği ve savaşa karşı çıktığı için gözaltına alındığını hatırlatan Cüre, "Bu duruma şaşırmıyoruz ama asla da alışmıyoruz, alışmayacağız" dedi.
 
"Son iki yılda başta HDP olmak üzere toplumsal muhalefetin bütün öbeklerine görülmedik baskı uygulayan siyasal iktidar, sol-sosyalist çevrelere ve HDP bileşen partilerinin yanı sıra Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisinin de onlarca üyesini gözaltına almış, 20’ye yakın arkadaşımız tutuklanarak değişik sürelerde cezaevlerinde kalmıştır" diyen Cüre, bu yıldırma politikaları karşısında politik faaliyetlerini sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti.
 
İktidarın faşizme doğru hızla gittiğini söylediklerini belirten Cüre, "Parlamento denetimi dışında atanmış bakanlarca oluşturulan hukümet, yine her türlü denetimden uzak karar alma ve uygulama süreçleri, en küçük hak taleplerinin şiddet yoluyla bastırılması tümüyle buna işaret etmektedir" diye kaydetti.
 
3. Olağan Genel Kurulu'nu 13-14 Ekim tarihlerinde Ankara’da yapacaklarını söyleyen Cüre, "Biz eş genel başkanımıza yönelik bu gözaltı uygulamasını, kongre hazırlık sürecine ve partimize bir gözdağı olarak algılıyoruz. Ve diyoruz ki, bizi bu hukuksuz uygulamalarla yıldıramazsınız. Bizi tanımıyorsanız içinden geldiğimiz sosyalist hareketin mücadele tarihine bakın! O tarihin yarattığı direniş geleneklerine bakın" diye konuştu.
 
Cüre, "SYKP, 3. Olağan Kongresi'ne giderken, tek adam diktatörlüğüne karşı direnişin meşru bir hak olduğunu söylüyor, o yüzden diren diyoruz. Bu direnişi ancak birleşerek kazanacağımızı ve büyüteceğimizi biliyor, o yüzden birleş diyoruz. Bizleri, ya barbarlık, ya sosyalizm bekliyor, o yüzden  sosyalist yeniden kuruluş diyoruz" dedi.