27 Temmuz 2024 Cumartesi

Suruç'un 106. oturumunda yarınki davaya çağrı

33 düş yolcusunun Kadıköy'de anıldığı 106. ay oturumunda, firari sanıklar yönünden yarın görülecek olan Suruç davasına çağrı yapıldı ve talepler yinelendi. Cumartesi Anneleri ve Emine Şenyaşar'ın mücadelelerine dikkat çekilen oturumda, Suruç için adalet mücadelesinin bu topraklarda yaşanan tüm haksızlıklara karşı olduğu eklendi.  

Suruç katliamının 106. yılında, 33 düş yolcusu bir kez daha Kadıköy'deki Halitağa Caddesi'nde anıldı. Suruç şehitlerinin isimlerinin "yaşıyor" haykırışıyla anıldığı eylemde, yarın görülecek Suruç davasına çağrı yapıldı.

"Kalplerimiz adalet için atsın" pankartının yere serildiği eylemde, 33 düş yolcusunun fotoğrafı eylem alanına asıldı; Suruç şehitlerinin fotoğrafları taşındı. Türkiye topraklarında DAİŞ tarafından gerçekleşen bombalı saldırıların aynı hücreler tarafından yapıldığının bilindiğine dikkat çekilen açıklamada, yürütülecek etkili soruşturmanın yeni katliamların önüne geçeceği kaydedildi. 33'lerin anıldığı 106. ay anmasında, 5 Haziran Diyarbakır katliamı aydınlatılmış olsaydı 20 Temmuz Suruç katliamının; Suruç katliamı aydınlatılmış olsaydı 10 Ekim katliamının yaşanmayacağı yinelendi.

'ULAŞTIĞIMIZ DELİLLER MAHKEME TARAFINDAN İŞLEME KONULMADI'
33 düş yolcusunun yoldaşlarından Hivda Selen bu ay ki anmanın basın metnini okudu. Suruç katliamı davasındaki delillere ulaşılmasının engellendiğini, dosya üzerindeki gizlilik kararının aylarca süren mücadele sonucunda kaldırıldığını hatırlatan Selen, "Gizlilik kararının kaldırılmasından sonra avukatlarımızın ulaştığı deliller mahkeme tarafından işleme konulmadı. Dosyada sanık olarak yargılanması gereken kişiler tanık olarak dinlendi. Davanın 5 Aralık 2023 tarihinde görülen duruşmasında. Tanık olarak dinlenen Fadile Uyanık isimli kişi katliam günü olay yerinde bulunan motorun sahibidir. Fadile uyanık verdiği ifadede motorun kendisine ait olduğunu kabul etmeyerek yalan ifade verdi. Motorun sahibi olduğu resmi satış belgeleriyle mahkeme tarafından da doğrulanmaktadır. Mahkemeye açıkça yalan ifade veren Fadile Uyanık hakkında işlem yapılması talebimiz mahkeme tarafından ret edildi" dedi.

TALEPLER SIRALANDI
Selen, yarın görülecek duruşma öncesi şu talepleri sıraladı:

🔹"Suruç Katliamı davasını gören Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi kovuşturmayı Derinleştirmeli, katliamın tüm yanlarıyla araştırılması ve sorumluların bulunması Konusunda 'istekli ve cesaretli' olmalı, yargılamanın gerektirdiği özen ve ciddiyetle hareket etmelidir.
🔹Duruşmayı izlemeye giden ailelerimiz mahkeme salonu önünde ve içeri girerken zırhlı araçların ve ağır silahların baskısı altında kalıyor. Duruşma sonrasında açıklama yapılmasına izin verilmiyor. Duruşma Hilvan Cezaevi Kampüsü'nün dışında uygun bir duruşma salonuna alınmalı, davayı takip edenler üzerinde oluşturulan baskıya son verilmelidir.
🔹katliamdan hemen sonra dosyaya konulması gereken olay yeri görüntüleri aradan 9 yıl geçmesine rağmen halen eksik ve yer yer silinmiş Katliam sonrasına ilişkin görüntüleri yok eden kamu görevlileri tespit edilmeli ve haklarında işlem başlatılmalıdır.
🔹Katliamdan sonra olay yerinin fotoğraflarını çekerken yakalanan ve hakkında hiçbir işlem yapılmadan serbest bırakılan Abdullah Ömer Arslan sanık sıfatı ile dinlenmelidir. Daha önce defalarca başvuru yapmamıza rağmen Abdullah Ömer Arslan hakkında takipsizlik kararı verilerek adeta korunmuştur. Korunmasından vazgeçilmeli, hakkındaki somut delillerin Varlığı göz önünde bulundurularak bir an önce tutuklanmalıdır.
🔹Katliamda sorumluluğu bulunan polisler hakkında açılan davalar ana dava ile birleştirilmeli, katliama ilişkin deliller birlikte değerlendirilerek kovuşturma kamu görevlilerine doğru genişletilmelidir."

CUMARTESİ ANNELERİ VE EMİNE ŞENYAŞAR'LA DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Gözaltında kaybedilen yakınlarını bulmak için mücadele eden Cumartesi Anneleri'nin adalet nöbetinin önümüzdeki hafta 1000 haftayı geride bırakacağına dikkat çeken Selen, "Suruç aileleri olarak cumartesi insanlarının 1000 haftalık mücadelelerini selamlıyor, yıllarca gözaltı ve tutuklamalara göğüs gererek kazandıkları Galatasaray Meydanı'nın tekrar adalet oturmalarına açılmasını istiyoruz. 6 yıl önce seçim çalışmaları sırasında katledilen şen yaşar ailesi için adalet mücadelesi yürüten emine şen yaşar 110 gündür adalet bakanlığı önünde nöbet tutuyor. Adalet bakanlığı önünde direnişini sürdüren Emine Şen Yaşar'ı Halitağa caddesinden selamlıyor, onurlu mücadelesinde yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz" dedi. 
Basın metninin ardından oturma eylemine geçildi. 33 düş yolcusunun isimlerinin tek tek sayıldığı anmada hep bir ağızdan "Yaşıyor" diye karşılık verildi. Anma, "Suruç için adalet herkes için adalet", "Hiçbir düş yarım kalmayacak", "Suruç şehitleri ölümsüzdür", "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganlarıyla sona erdi.