3 Ekim 2024 Perşembe

Suruç'ta AKP'li katiller aklanıyor

AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın yakınları ve korumalarının Şenyaşar ailesine saldırması üzerine 4 kişinin yaşamını yitirdiği olaya ilişkin açılan davada savcı, Şenyaşar ailesini suçladı. Tutuklu Fadıl Şenyaşar'a 150 yıla kadar hapis cezası istendi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018'de seçim çalışmaları sırasında AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınlarının saldırısında Şenyaşar ailesinden 4 kişinin öldürülmesine ilişkin açılan davanın 4. duruşması görüldü.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya saldırıda eşini ve 2 oğlunu yitiren anne Emine Şenyaşar, tutuksuz yargılanan oğlu Ferit Şenyaşar ile kimi aile üyeleri katıldı. Ailenin avukatları ile birlikte Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Urfa ve Antep Barosu'na bağlı avukatlar salonda hazır bulundu. Yıldız ailesinin avukatları da duruşmaya katıldı.

Duruşmayı takip etmek isteyen gazeteciler ile HDP milletvekilleri Nuran İmir, Hişyar Özsoy ve partili eski vekil Behçet Yıldırım'ın salona girmesine pandemi bahanesiyle mahkeme kararıyla izin verilmedi. 

Saldırıda yaralan ve daha sonra tutuklanan Fadıl Şenyaşar, duruşmaya tutuklu bulunduğu Elazığ Kapalı Hapishanesi'nden, Enver Yıldız ise Osmaniye Kapalı Hapishanesi'nden SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Mahkeme sanıkların savunmaları işleyen başlayan duruşmada savcı mütalaasını sundu. 17 sayfalık mütalaada, yakınları katledilen tutuklu Fadıl Şenyaşar için bir kez "Kasten öldürme" ve 8 kez "Kasten öldürmeye teşebbüs" ile 150 yıla kadar hapis cezası istedi. Aynı savcı Şenyaşar ailesinden üç kişinin yaşamını yitirmesine neden olan saldırıda bulunanlardan Enver Yıldız için ise ağır tahrik ile öldürmeden 12 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı Ferit Şenyaşar, Kenan, Abdurrahman, Mustafa, Nihat ve Süleyman, Ali, Mehmet ile İbrahim Yıldız, İbrahim Halil ve Mehmet Şimşek için ise basit adam yaralamadan ceza istedi.

Şenyaşarlar ailesinin avukatları, mütalaaya ilişkin savunma hazırlamak için süre talebinde bulundu.

'İDDİANAME DE MÜTAALA DA TARAFLIDIR'
Verilen mütalaaya "Kopyala yapıştır" eleştirisini getiren Şenyaşarlar ailesinin avukatı Hidayet Emmek, tape kayıtlarında Enver Yıldız'ın önce savcıyı beklediği ve daha sonra gelip teslim olduğunu hatırlattı. Avukat Enmek, "Savcı dediği kişi soruşturmayı yürüten savcı. 2 yıl boyunca aranan kişi gelip teslim oluyor ve aynı savcı subjektif bir iddianame hazırladı. Biz Enver Yıldız gelecek dediği savcının bu iddianameyi hazırladığını düşünüyoruz. Bugün verilen mütalaa ile savcının hazırladığı iddianame aynı. Kes yapıştır. İddianamenin taraflı olduğu gibi mütalaada aynıdır" dedi.

Mütalaanın kabul edilemeyeceğini vurgulayan Avukatı Gökhan Dayık, "Kendin çal kendin oyna durumu var.  Adalet talebi karşılanmadı. Kafalarını kuma gömmüşler" dedi.

SALDIRIYA UĞRAYAN ŞENYAŞAR AİLESİ SUÇLU!
Avukat Metin Özbadem, mütalaanın iddianameden de kötü olduğunu vurguladı ve ekledi: "İddianamede ağır tahrik diye bir şey yok. Ama mütalaada var. Enver Yıldız'a bir kez adam öldürmekten ceza istendi, ağır tahrik hükmü ile. Savcının istediği ceza onaylanırsa Yıldız'ın alabileceği azami ceza 12 yıl olur. Savcı ilk haksız hareketin Şenyaşarlardan geldiğini kabul ediyor. Esas haksız hareketin Yıldızlardan geldiği bellidir. Kardeşlerini korumaya yönelen Fadıl Şenyaşar için en az müebbet hapis ve 8 kişiyi de kasten öldürmek iddiası ile ceza istendi. Ek soruşturma taleplerimiz ise hep reddedildi. Bu şekilde alen acele davayı kapatmaya çalışıyorlar."

'YILDIZ AİLESİNİN AKLANACAĞI BELLİYDİ'
Avukat Bülent Duran, dosyanın tefrik edilmesiyle Yıldız ailesinin mağdur edilip, Şenyaşar ailesinin ise suçlu bulunacağının belli olduğunu söyledi. Duran, şöyle devam etti: "Biz bundan kaygılıydık. Adil yargılama süreci adil işletilmedi ve işlettirilmiyor. Bu dosyanın üzeri kapatılmaya çalışılmakta. Bu kabul edilemez. Bakın Şenyaşarların iş yerine ikinci saldırı emrini veren Süleyman Yıldız müşteki olarak duruşmaya katıldı. Bu mahkemenin adil yürütülmediğinin en büyük örneğidir. Bu saldırılar yaralamaya yönelik olarak geçiyor. Bu kişi sanık olarak bile yargılanmıyor."

Şenyaşar ailesinin tüm taleplerini reddeden mahkeme heyeti, Fadıl Şenyaşar ile Enver Yıldız'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 25 Aralık'a erteledi.