2 Ekim 2024 Çarşamba

Suruç'ta 10 Ekim anmaları engellendi

Ankara Gar katliamında yaşamını yitirenleri anmak için Suruç'ta yapılmak istenen anma engellendi, HDP Urfa İl Eşbaşkanı Emine Çetiner gözaltına alındı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Urfa Şubeler Platformu, IŞİD çetelerinin 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde yapılan "Barış mitingi"ne yönelik bombalı saldırısında yaşamını yitiren Nilgün Çevik ve Başak Sidar Çevik'in Suruç'taki mezarları başında anmak yapmak istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanları Mikail Gözek ile Emine Çetiner, Eğitim Sen Urfa Şubesi Eşbaşkanı Mahmut Binici, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eşbaşkanı Eylem Salar'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişinin katıldığı anma, jandarma tarafınan engellendi.

Jandarma, "yasak kararı var" diyerek kitlenin mezarlığa girişini engelledi. Bunun üzerine tartışma çıktı. Jandarma, gazetecilerin görüntü almasını da engelledi. Tartışmanın ardından sadece ailelerin mezarları ziyaret etmesine izin verileceği söylendi. Ancak, aileler jandarma tepki göstererek, mezarların başına gitmedi. Kitle ile birlikte jandarma barikatının önüne karanfiller bırakıldı.

Barış şehidi Yılmaz Elmascan'ın mezarı başında yapılmak istenen anma da engellendi. Kitleyi engelleyen jandarma, ailenin daha sonra mezarı ziyaret etmesini istedi. 

Buna tepki gösteren Eğitim-Sen Eşbaşkanı Mahmut Binici, "Mezarda bir Fatiha bile okumamıza izin verilmiyorsa, bu da sizin ayıbınızdır. Okuyacağımız bir Fatiha ülkeyi bölüyorsa, söyleyeceğimiz söz yok" dedi.

Kurum temsilcileri, Çevik ve Elmascan ailelerini ziyaret eti.

Anmanın ardından HDP İl Eşbaşkanı Emine Çetiner, Suruç çıkışında jandarma tarafından durdurularak gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Çetiner, ilçe Jandarma Komutanlığı'na götürüldü.