30 Eylül 2024 Pazartesi

'Suruç şehitlerini Rojava devriminin şehitleri olarak görüyoruz'

Fırat Bölgesi Özerk Yönetim Eş Başkanı Muhammed Şahin, Suruç şehitlerini andı, "Onlar, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının şehitleridir. Onlar, Rojava devriminin sahipleridir" dedi.

"Beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz" kampanyası kapsamında Kobanê'ye giderken 20 Temmuz 2015'te Suruç'ta katledilen 33 düş yolcusu için anma etkinlikleri sürüyor. Kobanê'nin de içinde yer aldığı Fırat Bölgesi'nin Özerk Yönetim Eş Başkanı Muhammed Şahin, Suruç şehitlerine ilişkin ETHA'ya konuştu.

Suruç şehitlerini, Rojava devriminin şehitleri olarak kabul ettiklerini dile getiren Şahin, "Pirsus şehitleri Rojava Kürdistanı, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının şehitleridir. Kobane halkına hem maddi hem manevi destek vermek isteyen bu gençler, Rojava devriminin sahipleridir" şeklinde konuştu. "Beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz" kampanyası başlatan SGDF'li gençlerin Rojava devriminin önemini iyi anladıklarını dile getiren Şahin, "Ve bu devrimin değerlerini Türkiye halkları içerisinde yaygınlaştırmak istediler. Halklar arasında bir köprü inşa etmek istediler. Bu nedenle biz Pirsus'ta Türkiye devleti ve istihbaratının eliyle katledilen 33 genci Rojava Kürdistan devriminin şehitleri olarak görüyoruz" dedi.

Rojava devriminin zaferinin bütün halkların zaferi olduğunu vurgulayan Şahin, "Bu yüzden özellikle Türkiye ve bölgede yaşayan bütün halklara çağrımız devrimimizi desteklemeleridir. Bu devrimin zaferi bütün bölge halklarının zaferidir, bu devrimin kaybetmesi bütün bölge halklarının kaybı olacaktır" şeklinde konuştu. Aynı zamanda bütün gençlere de çağrıda bulunan Şahin, "Devrimimize katkı ve destek sunmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu devrimimizin, bütün bölge ve Ortadoğu halklarının başarısı olacaktır" dedi.

'ROJAVA, ÖZGÜRLÜK VE EŞİTLİK İSTEYEN BÜTÜN EZİLENLERİN DEVRİMİDİR'
Fırat Bölgesi Özerk Yönetim Eş Başkanı Şahin, Ortadoğu tarihinde ilk kez halkların iradesine dayalı devrimin Rojava Kürdistan'ında geliştiğini dile getirdi. Şahin, şöyle devam etti: "Bu yüzden Rojava devrimi, sadece bir ulusun devrimi değildir. Özgürlük ve eşitlik isteyen bütün ezilen halkların devrimidir. Bu nedenle devrimimiz, halkları ezen güçlerin hedefi oldu. DAİŞ gibi radikal güçler, devrime ve özellikle Kobanê'ye saldırdıklarında demokrat, devrimci güçler de Kobanê halkının yanında yer aldı. Kobanê'de DAİŞ'in yenilmesi, aynı zamanda bizle birlikte savaşan ve destek veren devrimci demokratların da başarısıydı. DAİŞ yenildikten sonra da devrimin yanında yer aldılar. Bu devrim, bu başarı aynı zamanda bizim yanımızda yer alanların da devrimi ve başarısıydı."

'DÜNYA HALKLARI KOBANÊ'YE, AKP DAİŞ'E DESTEK VERDİ'
Kobanê ile dayanışmanın DAİŞ'in yenilgisinden sonrada devam ettiğini dile getiren Şahin, "İnşa sürecinde de bu destek ayakta kalmamız için devam etti. Bu dayanışma örneklerinden biri de Bakur'dan bize destek veren ve DAİŞ'in Kobanê'de yarattığı yıkıntıları inşa etmek için gelmek isteyen 33 gençti. Bu devrimi sahiplenerek, bizi ayakta tutarak kendi devrimlerine devam etmek istediler" dedi. Rojava devrimini boğmak isteyen DAİŞ ve destekçilerinin dayanışma gösterenleri de hedef aldığını kaydeden Şahin, "Bakur'dan gelmek isteyen sosyalist gençler Suruç'ta bir terör saldırısında hedef alınarak katledildiler" diye belirtti.

Kobanê'de DAİŞ'in yenilmesinin faşist AKP iktidarının da yenilgisi olduğuna işaret eden Şahin, şöyle konuştu: "Devrimimizin yenilgisi için, hem savaş esnasında hem de sonrasında DAİŞ gibi çete güçleri gizli bir şekilde destekleniyordu.  Bütün dünya halklarının bizim yanımızda yer aldığı süreçte, AKP DAİŞ'e destek verdi."
 
'HALKLAR ARASINDA BİR KÖPRÜ İNŞA ETMEK İSTİYORLARDI'
Suruç'ta katledilen gençlerin Rojava'yı kendi devrimleri olarak gördüklerini dile getiren Şahin, "Ve bu amaçla Rojava Kürdistanı, Suriye ve Türkiye halkları arasında bir köprü inşa etmek istiyorlardı. Rojava devriminin eşitlik, özgürlük ve adalete dayalı değerlerini Türkiye halklarına taşımak istediler. Türk devleti, bu terör saldırısıyla halklar arasında kurulan köprüyü yıkarak, Rojava devrimini yok etmek istedi. Türk devleti Rojava devrimini destekleyen bütün güçlere karşı bu yöntemle karşılık verdi" ifadelerini kullandı.