2 Ekim 2024 Çarşamba

Suruç Newrozu Emine Şenyaşar'a atfedildi

Suruç'ta polisin tüm engelleme girişimlerine ve tacizlerine rağmen halk Newroz alanına aktı. Suruç şehitleri, faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ı anan kitle, Newroz'u adalet mücadelesi yürüten Emine Şenyaşar'a atfetti. 

"Dem Dema Serfektinê ye (Şimdi kazanma zamanı)" şiarıyla Urfa'da ilk Newroz ateşi Suruç ilçesinde yakıldı. Bütün engellemelere rağmen Newroz kutlamasına saatler kala alanda bir araya gelen çok sayıda kişi seslendirdikleri şarkılar ile halaya durdu, "Bijî serok Apo"  sloganları attı. Kutlamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekilleri Ömer Öcalan ile Ayşe Sürücü, yerlerine kayyum atanan HDP Batman Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz ile Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik, Urfa Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ve renkli kıyafetleri ile binlerce kişi katıldı.

Kutlamanın yapıldığı Suruç Aligör Yolu üzerinde yer alan Yediemin Parkı karşında bulunan alana İzmir'de katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafı, "Genç başladık genç başaracağız", "Hasta tutsaklara özgürlük", "Newroz Pîroz be" pankartları ve Suruç ilçesi Amara Kültür Merkezi'nde IŞİD'in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında katledilen 33'lerin fotoğrafları asıldı.

ŞENYAŞARLARA ADALET İSTENEN PANKART ALANA SOKULMADI 
Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınları tarafından katledilen Şenyaşar ailesini dair "Herkes için adalet" yazılı pankartının alana sokulmasını "Newroz ile ilgili değil" iddiasıyla engellendi. 

Açılış ve selamlama ile başlayan Newroz kutlaması, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile devam etti.

EMİNE ŞENYAŞAR'A ATFEDİLDİ
Newroz Tertip Komitesi adına Ahmet Ceylan söz alarak herkesin Newroz'unu kutladı. HDP İl Eşbaşkanları Ziya Çalışkan ve Çiğdem Karakeçili, Newroz'un önemine dair konuştu. Karakeçili Newroz'u Emine Şenyaşar'a atfettiklerini belirterek, "Emine anne kazanacak, herkes kazanacak. Newroz Emine annenin kesintisiz mücadelesidir" dedi. Çalışken ise Suruç şehitlerini anarak sözlerine başladı ve şöyle devam etti: "Kobanê ve Suruç birdir. Onları asla unutmayacağız. Newroz'u bugünlere getirenlere, anlamlandıranlara selam olsun. Demokrasi mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz. Adalet sağlanana kadar Emine annenin (Emine Şenyaşar) yanında yer alacağız" dedi.

Konuşmaların ardından Newroz ateşini zılgıtlar eşliğinde Barış Anneleri yaktı. Daha sonra konuşan HDP Batman Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz, hapishanelerde direnen tutsakları selamladı. Mücadelenin süreceğini belirtti.

SÜRÜCÜ: TEKÇİ SİSTEM HER YERDE TIKANDI
HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de konuşmasına Newroz şehitlerini anarak başladı. Suruç denildiği zaman akıllara direnişin geldiğini vurgulayan Ayşe, "Kobanê'de DAİŞ'e karşı mücadele eden irade bugün Suruç'ta Newroz meydanında. Tekçi sistem her yerde tıkandı. Her alanda mücadele var ve kadınlar mücadelenin öncülüğünü yapıyor. Kadınlar bunun için hedef alınıyor. Kadın mücadelesini hedef alanları kınıyoruz ve sonuna kadar mücadele edeceğimizi belirtiyoruz. Artık İmralı kapılarının açılmasının zamanı geldi. Sayın Öcalan'ın özgürlüğünün zamanı" diye konuştu.

ÖCALAN: SURUÇ KÜRT HALKININ ONURUDUR
HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan ise Suruç'un bölge için önemine vurgu yaparak "Burası Kobanê'dir. Bu kent her zaman zulme karşı onurlu bir mücadele verdi. Tarihi bir süreçten geçiyoruz. Her yerde büyük bir zulüm var ama buna karşı direniş, mücadele, gençler var. Şenyaşar ailesini unutmamak lazım. Adalet arıyorlar. Şenyaşar ailesi Suruç'un, Kürt halkının onurudur. Newroz zulme karşı başkaldırıdır. Kürt halkıda zulme karşı direniyor. Demokratik yollarla mücadele edip, direnip hesap soracağız. Bizim yolumuz özgürlük yolu, 3'üncü yol" diye konuştu.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'dan 25 Mart 2021'den bu yana haber alınmadığını belirten Öcalan, "Kürt halkı Ortadoğu'da siyaseti belirliyor. İktidar tecridi kaldırıp, barışın önünü açmalı. Tecridi derinleştirenler gider. Ulusal birliği kuracağız ve birlikte bütün saldırılara karşı mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu. Öcalan'ın sözleri sık sık "Bijî serok Apo" sloganları ile kesildi.

33 KIZIL KARANFİL ANILDI
Konuşmaların ardından Grup İsyan Ateşi sahne aldı, "33 kızıl karanfili burada kaybetti. Onların değerlerini bu topraklar yaşatıyor. Bizde burada bulunma gururunu yaşıyoruz. Kobanê'ye selam gönderiyoruz" dedi. Kutlama Grup İsyan Ateşi ve Kürt sanatçı Hediye Kalkan'ın seslendirdiği şarkılar ile sürüyor. Kitle seslendirilen şarkılar eşliğinde halaylar çekiyor.