2 Ekim 2024 Çarşamba

'Suruç için adalet Kemal Kurkut için adalet'

Suruç katliamında yaşamını yitirenler katliamın 80'inci ayında Halitağa'da anıldı. Diyarbakır Newrozu'nda katledilen Kemal Kurkut'u anan aileler, "Suruç için adalet Kemal Kurkut için adalet" dedi.

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç Katliamı'nın 80'inci ayında yine Halitağa'da toplandı. Savaşta yıkılmış bir kenti yeniden inşa etmek için yola düşen ve İŞİD'in düzenlediği canlı bomba saldırısında Urfa'nın Suruç kentinde katledilen 33 düş yolcusu, aileleri ve yoldaşları tarafından bir kez daha anıldı. Düş yolcularının fotoğraflarının taşındığı ve "Kalplerimiz adalet için atsın" pankartının açıldığı eylemde söz alan Emrah Topaloğlu, Katliamdan bugüne adalet mücadelelerinin hem mahkeme salonlarında hem de sokaklarda devam ettiğini vurguladı. Taleplerinin göz göre göre yapılan bu katliamın aydınlatılması, katliamda parmağı bulunanların ortaya çıkarılması ve katliamın siyasi sorumlularının cezalandırılması olduğunu belirten Topaloğlu, Newroz vesilesiyle 5 yıl önce Newroz'da katledilen Kemal Kurkut'u andı ve "Suruç için adalet, Kemal Kurkut için adalet" dedi.

'33 DÜŞ YOLCUSUNUN ANISI GENÇLİK KÜLTÜR EVİNDE YAŞIYOR'
Basın açıklamasını katliamda yaşamını yitiren Çağdaş Aydın'ın babası Feti Aydın okudu. Aydın, aileler ve yaralılar olarak katliamın yaşandığı günden bu yana adalet mücadelesi verdiklerini belirterek, katliam davasının üzerinin kapatılmak istendiğine işaret etti. "Suruç Aileleri, yaralıları ve 33 düş yolcusunun yoldaşları olarak katliamın üstünün kapatılmasına izin vermeyeceğimizi burada bir kez daha duyuruyoruz" diyen Aydın, bu bakış açısının sadece mahkemelerde değil, 6 yıldır sürdürülen adalet mücadelesinde de açığa çıktığını, iktidarın Suruç için adalet mücadelesini engelleme niyetiyle yıllardır çeşitli saldırılarda bulunduğunu söyledi.

'MİRASLARI YAŞATILMAYA DEVAM EDECEK'
"33 düş yolcusunun ismini unutturmaya çalışanlara inat onların isimleri yeni açılan gençlik ve kültür evlerinde yaşatılmaya devam ediyor" ifadelerini kullanan Aydın, Çanakkale'de açılan Düş Yolcuları Gençlik ve Kültür Evi, Ankara'da açılan Günebakan Gençlik ve Kültür Evi ve Eskişehir'de açılan Polen Gençlik ve Kültür Evi'ni işaret etti. Aydın, "Açılan kültür evleri ile 33 düş yolcusunun isimleri ve mirasları yaşatılmaya devam edecek" diyerek, gençlik kültür evlerinin de çeşitli engelleme çabalarına maruz kaldığına dikkat çekti.

SORUMLULARIN YARGILANMASI İSTENDİ
Aydın, adalet mücadelesi süresince Suruç yaralılarına, ailelerine ve 33 düş yolcusunun yoldaşlarına pek çok dava açıldığını ve hedef gösterildiklerini hatırlattı. Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "Bize bu davaları açanlara sesleniyoruz. Katliamda parmağı bulunanları tüm ayrıntıları ile dava dosyasına ekledik. Çağrımız Suruç için adalet isteyenleri değil Suruç katliamının faillerini yargılamanızdır."

'SURUÇ'UN HESABI SORULACAK'
Basın metninin ardından 33'ler için beş dakikalık sessiz oturma eylemine geçildi. Daha sonra 33 düş yolcusunun isimleri sayıldı ve "yaşıyor" denildi. Suruç katliamının 80. ayında düzenlenen anma  "Suruç için adalet, herkes için adalet", "Suruç şehitleri ölümsüzdür" ve "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganlarıyla sona erdi.