3 Ekim 2024 Perşembe

Suruç davasında 'imam' Abdullah Ömer Aslan hakkında takipsizlik kararı

Suruç katliamı davasının kilit isimlerinden olan "imam" Abdullah Ömer Aslan hakkında takipsizlik kararı verildi. Mahkeme Davutoğlu'nun dinlenmesi ve tek tutuklu sanığın duruşma salonuna getirilmesi taleplerini de reddetti.

SGDF'nin çağrısısyla 20 Temmuz 2015'te yeniden inşa çalışmalarında yer almak için Kobanê'ye gitmek amacıyla Urfa'nın Suruç İlçesi'ndeki Amara Kültür Merkezi'nde toplandıkları sırada katil IŞİD çetelerinin gerçekleştirdiği bombalı saldırıda 33 düş yolcusunun yaşamını yitirmesine ilişkin açılan davanın 16. duruşması Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya Suruç Ailelerinin avukatları Sezin Uçar ile Serdil İzol, İzmir ve Urfa barosuna bağlı avukatlar ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Öcalan da katıldı. 

Heyetin yine değiştiği dava dosyasında, tek tutuklu sanık olan Yakup Şahin, yine duruşmaya getirilmedi. Şahin, tutuklu olduğu Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi'nden SEGBİS ile duruşmaya katıldı. 

DOSYANIN KİLİT İSMİ HAKKINDA TAKİPSİZLİK KARARI
Dava dosyasına yeni eklenen belgelerin okunmasıyla başlayan duruşmada, davanın kilit isimlerinden olan canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz'ü Suruç'a getiren ve katliam anında yaptığı el işaretiyle eylemin gerçekleşmesi için talimat veren Abdullah Ömer Arslan hakkında yürütülen soruşturmaya, HTS kayıtlarında olayla ilgili bağlantısı, katil IŞİD çetesinin üyeleriyle herhangi bir telefon görüşmesi yapmadığı iddiasıyla takipsizlik kararı verildi.

BOŞANMA TUTANAĞI: BİRAZ DAHA EVLENMESEYDİ IŞİD'E KATILACAKTI
Avukatların talebi üzerine dava dosyasına eklenen bir diğer belge ise imam Abdullah Ömer Aslan'ın eşi T.A.'nın açtığı boşanma davası oldu. Önce şikayette bulunup, daha sonra anlaşmalı olarak davadan vazgeçen Aslan'ın eşi T.A., boşanma dilekçesinde şu beyanlarda bulunmuş: "…davalı (Abdullah Ömer Aslan) kendisince gördüğü kusurlar sebebi ile herkesi Müslüman değil, kafir gibi yaftalayan, sürekli müvekkilin tanımadığı kişilerin (Ebu Hanzala takma adlı Halis Bayancuk) videolarını izleyen, evde arabada Arapça marşlar dinleyen biridir. Dinlediği vaaz videolarında müvekkil hiç karşılaşmadığı açıklamalar getirildiğini görünce rahatsız olmuş ve durumu eşinin ablası ile paylaşmıştır. Ablası davalı için 'Ömer bu şekilde yetişti. Biraz daha evlenmezse işide katılacaktı' şeklinde beyanda bulunmuştur. Bu sözler üzerine müvekkil davalı ile konuşmuş…"

AVUKAT İZOL: CİDDİYETTEN YOKSUN BİR SORUŞTURMA
Avukat Serdil İzol, imam Abdullah Ömer Aslan hakkında verilen takipsizlik kararına tepki gösterdi. Soruşturmanın sadece HTS kayıtları üzerinden yürütüldüğünü, dolayısıyla da ciddiyetten yoksun bir soruşturma olduğunu vurgulayan İzol, "Şahsın ifadesine dahi başvurulmamış. Suç duyurusunda bulunulan bir kişinin ifadesi dahi alınmadan, hakkında takipsizlik verilmesini kabul etmiyoruz" dedi.

AVUKAT UÇAR: AHMET DAVUTOĞLU DİNLENSİN
Avukat Sezin Uçar, 5 yıldır süren davada tek maddi gerçeğin imam Abdullah Ömer Aslan'ın dinlenmesi ve mahkemenin hakkında suç duyurusunda bulunması olduğunu söyledi. Uçar, verilen takipsizlik kararına mahkemenin itiraz etmesini istedi. Uçar, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun, katliamın yaşandığı dönemi kastederek, "Konuşursam bir çok kişi insan yüzüne çıkamaz" şeklindeki açıklamaları hatırlatarak, dinlenmesini talep etti.

TALEPLER REDDEDİLDİ
Mahkeme heyeti, Davutoğlu'nun dinlenmesi ve tek tutuklu sanık olan Yakup Şahin'in duruşma salonunda getirilmesi yönündeki talepleri reddetti. Heyet, bir sonraki duruşmanın Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi Kampüsü'nde görülmesine karar vererek duruşmayı 9 Şubat 2021'e erteledi.