2 Ekim 2024 Çarşamba

'Süreyya Bulut serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi 521'inci F Oturması eylemini dernek binası önünde yaptı. Eylemde 28 yıllık ağır hasta tutsak Süreyya Bulut'un serbest bırakılması talebi dile getirildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi bu hafta F oturmasını dernek binası önünde yaptı. Polisin engelleme girişimine rağmen dernek binası önünde "521. F Oturma hasta mahpus Süreyya Bulut serbest bırakılsın" yazılı pankart açan İHD üyeleri adına dernek başkanı Gülseren Yoleri açıklama yaptı.

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutsak edilen Süreyya Bulut'un yaşadığı ağır sağlık sorunlarına dikkat çeken Yoleri, 28 yıllık tutsak Bulut'un tüberküloz ve wernicke korsakoff sendromu hastası olduğunu hatırlattı. Bir gözünün tamamen diğer gözünün yüzde 20 oranında görmediğini, vücudunda şarapnel parçaları bulunduğunu kaydeden Yoleri, "1994 yılında ağır yaralı yakalandığı halde tedavisi yapılmadığı için görme yetisini kaybeden Süreyya Bulut, olumsuz hapishane koşulları nedeniyle giderek daha fazla sağlık sorunu yaşamaya başlamıştır" dedi.

2003 yılından bu yana hapishanede kalamayacağı yönünde hastane raporu bulunmasına rağmen tahliye edilmeyen Süreyya Bulut için 2013 yılında bir kez daha infaz ertelemesi talebiyle başvuru yapıldığını hatırlatan Yoleri, Adli Tıp Kurumu'nun "hapishanede kalabilir" raporu verdiğini belirtti.

Yoleri, "Olumsuz hapishane koşulları, pandemi koşullarının yarattığı risk, tedavi ve sağlığa erişimde artan sorunlar Süreyya Bulut'un tedavisini durdurma noktasına getirmiş, sağlık ve yaşam hakkı ağır tehdit altına girmiştir. 2019 yılında tüberküloz tedavisi için bir buçuk ay hastaneden yatırılmış ancak iyileşme sağlanamamıştır" diye konuştu.

Tüberküloz tedavisi devam eden Bulut'un pandemi döneminde kontrollerinin aksadığını, hastalığın gerektirdiği yeterli besine ulaşamadığı bilgilerini paylaşan Yoleri, "Normalleşme süreciyle birlikte durum nispeten düzelmiş olsa da Süreyya Bulut'un sağlık durumu giderek daha da bozulmaktadır. Aile bu durumun bir an önce sonlandırılması gerektiğini ve Süreyya Bulut'un bir an önce bırakılarak tedavisinin ailesinin yanında sürdürülmesini istemektedir" diye belirtti.

Süreyya Bulut'un serbest bırakılması, sağlık ve yaşam hakkının korunması talebini dile getiren Yoleri, hasta tutsakların serbest bırakılması talebini yineledi.

Eylemde ayrıca Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde tutsakların işkence ve kötü muamelenin süreklileşmesi, ağır tecrit uygulaması ve yetkililerin sorunlara duyarsız tutumları nedeniyle 17 Ocak günü başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevinin taleplerin kabul edilmesi sonucu sona erdirildiği bilgisine yer verildi. Yoleri, "Çözme iradesi ve diyalog yolunun sorunların çözümündeki önemini bir defa daha gözler önüne sermiş bulunuyor" dedi.

Yoleri, "Mahpusların sağlık ve yaşam hakları yanında temel haklarını sağlamakla, infaz uygulamalarındaki ayrımcılığı önlemekle görevli tüm yetkilileri, 18 Mart Politik Mahpuslarla Dayanışma Günü vesilesi ile bir defa daha, bu sorumlulukla hareket etmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.