GÜNCEL
Star Rafineri'de zehirlenen işçiler ayağa kalkamıyor
Aliağa'da bulunan Star Rafineri'de 2 bin 600 işçinin zehirlenmesinin üzerinden günler geçti ancak işçiler hala kendilerini toparlayamadığını anlatıyor.
İzmir Aliağa'da bulunan Star Rafineri'de 2 bin 600 işçinin Akyıldız firmasının verdiği yemekten zehirlenmesinin üzerinden günler geçti ancak işçiler hala kendini toparlayamadı, ayağa kalkamıyor. Yemek şirketiyle yapılan anlaşmanın iptal edildiği duyurulsa bile bu işçilere güven vermiyor. Öte yandan işçiler yemek sorunu çözülse bile yine kötü çalışma koşullarının devam edeceğini belirterek duruma tepki gösteriyor.
Evrensel'den Dilek Omaklılar'ın haberine göre; Aliağa'daki SOCAR'a ait Star Rafineride 2 bin 600 işçi salı günü Akyıldız yemek firması tarafından verilen yemeği yedikten sonra akşam saatlerinde kusma, baş ağrısı, mide bulantısı şikayetleriyle hastanelere götürüldü. Tedavi altına alınan işçiler daha sonra kaldıkları kamplardaki koğuşlarına geri gönderildi.
İŞÇİLER HALA TOPARLANAMADI
Hala istirahatte olduklarını ifade eden, kamptaki bir işçi, "Konteyner barakada dinleniyoruz. Paspas yapılıyor ve çarşaf değiştiriliyor düzenli olarak. Olaydan sonra biraz daha dikkatli oluyorlar. 3 günde bir yapılırdı temizlik, şimdi günlük yapılıyor. Yemek yiyemiyorum, en büyük sorun o. Rahatsızlıktan kaynaklı. O da halsizlik yapıyor, güçlenmek zaman alıyor" diye konuştu.
İLAÇLAR İKİNCİ GÜN GELDİ
Kampta kalan başka bir işçi ise "İlaçlar ancak 2. günde geldi bize. Bu seferki daha ağır bir zehirlenme. Öncekilerde serum yiyip devam ediyorduk ama bunda ayağa kalkamıyoruz, kusma, mide bulantısı oluyor. Birkaç defa hastaneye gitmek gerekebiliyor. Dışarıda neler oluyor pek bilmiyorum. Kalkamıyoruz bir şey takip edemiyorum" dedi.
YEMEK ŞİRKETİ DEĞİŞECEK Mİ?
Toplu zehirlenme olayından sonra SOCAR yönetimi, işçilere attığı mailde hem rafineri hem inşaat kısmında Akyıldız şirketiyle yapılan yemek anlaşmasını iptal ettiğini, işçilerin yemek ihtiyaçlarını bundan sonra PETKİM'in yemekhanesinde karşılayacaklarını duyurdu.
Ancak bu duyuruya rağmen işçilerde bir güvensizlik hakim durumda. Bugüne kadar yaşanan toplu zehirlenme olaylarının hiçbirinde yemek şirketiyle anlaşmanın iptal edilmediğini ifade eden bir işçi, "Firma isim değiştirebilir, belki kağıt üzerinde yöneticisi değişebilir, kendini yeni gibi gösterebilir. Güvenmiyoruz" dedi.
'YA YAŞADIĞIMIZ DİĞER SORUNLAR...'
Öte yandan işçilerin akıllarında "Yemek şirketinin değişmesi bütün sorunları çözecek mi?" sorusu var. Bir yandan şirketlerin, ihtiyaçlarını görmezden gelmesi ve işçilerle şirket arasındaki tek muhatabın amirler ve formenlerin olması, işçiler için endişe yaratıyor. "50 ve üzeri işletmelerde işçi temsilcisi belirlenir" kuralının uygulanmadığını söyleyen işçiler, "Amirler ve formenler ise şirketin sözcüsü ve sadece işin daha hızlı yapılmasına odaklılar. İşçilerin kendi temsilcileri yok. İşçiler sorunlarını iletemiyor, sorunların çözümünü takip edemiyor. Kimi zaman toolbox (araç görüşmeleri, araç toplantıları) denilen toplantılar yapılarak sorunlar dinleniyor" diyor.
İdareciler vasıtasıyla dile getirdikleri sorunların takibini yapacak araçların olmadığını vurgulayan işçiler, "Şirket yöneticileri özellikle işin bitmesine yakın zamanda sadece daha hızlı bitsin diye uğraşıyor. İşçiler ise bir an önce bitsin de kurtulalım diyor. Bir yandan işçiler için işten atılma kaygısı öne çıkıyor ve bu birkaç yıllık tazminatı ve ihbar hakkını alamamak demek" diyor.
KAMPTA FARKLI BİR DÜNYA VAR!
Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, "Ne yazık ki rakamlar çok yüksek ve hastanelerden de sağlıklı bilgi alamıyoruz. Biz en başından beri söylüyoruz, neden araştırılmıyor, neden denetlenmiyor, mülkiye idari amirleri neden görev yapmıyor diye soruyoruz. Bu firmanın sahibi kim? Bu konunun her zaman takipçisiydik, devam da edeceğiz. Üyemiz olsun olmasın biz meseleye elbette sınıfsal bakıyoruz" dedi.
Kampların durumuna ilişkin ise şunları söyledi: "Orada adeta farklı bir dünya var gibi. Bunu da her zaman dile getirmeye çalıştık, yerel basında da gündemde tutmaya çalıştık. Yaklaşık 17 bin kişinin kaldığı bir alan ve sağlıklı değil."
Petrol-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar ise "Son yaşanan hadiseyle ilgili olarak, Star Rafinerisi yöneticileri ile en üst seviyede görüşmelerimiz devam etmekte, ayrıca Aliağa Şube yöneticilerimiz ve işyeri sendika temsilcilerimiz tarafından süreç yakından takip edilmektedir" dedi.
İLK SORUŞTURMA
Star Rafineride yaşanan toplu zehirlenme vakalarıyla ilgili daha önce soruşturma açılmamıştı. Bu olayda ilk kez savcılık soruşturma başlattı. Öte yandan tedavi için hastaneye giden işçilerle ilgili iş kazası raporu tutulmadı.