3 Ekim 2024 Perşembe

ŞPO İzmir Şubesi, İzmir-Manisa raporunu açıkladı

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği'nin iptal edilmesini istedi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 7 Temmuz 2020 tarihinde onaylanan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği'ne ilişkin hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.

Alsancak'ta bulunan Mimarlık Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında hazırlanan raporu ŞPO İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kemal Çınar okudu. Çınar, İzmir ve Manisa kentlerinin imar düzenlemeleri ile şehir ve bölge planlama biliminin değerleri ile örtüşmediğini dile getirdi.

İzmir'de yaşanan 6.9 büyüklüğündeki depremin kent planlamasının önemini bir kez daha gözler önüne serdiğine dikkat çeken Çınar, “Yaşanan can ve mal kayıpları sağlıklı ve güvenli konut hakkını yeniden gündeme getirmiştir. Yıkılan binalarda yapı ölçeğinde kusurlar olduğu görülmektedir. Oysa sorunun ana kökeni, Türkiye'deki konut üretiminin serbest piyasanın egemenliğine bırakılmasıdır" dedi.

'DOĞAL VARLIKLAR KONTROLSÜZ BİÇİMDE YOK EDİLECEK'
Bakanlığın onayladığı 2014 yılında hazırladığı planın bugüne dek defalarca değişikliğe uğradığını hatırlatan Çınar, planın hazırlanması ve sonraki süreçlere kamu kurumları ile meslek odalarının dahil edilmediğini de ifade etti. Çınar, planın hazırlanma sürecinde olduğu gibi askı sürecinde de türlü usulsüzlükler tespit ettiklerini belirtti. Çınar, şöyle devam etti: "Bu kapsamda yapılan değişikliklerin gerekçeleri kamuoyuyla paylaşılmıştır. 7 Temmuz onay tarihli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğinde özellikle İzmir'de bilimsel dayanaktan yoksun ve alt ölçekli plan kararlarını bütünüyle uygulanamaz hale getirecek 'kentsel yerleşik alan', 'kentsel gelişme alanı', 'tercihli kullanım alanı,' 'tarım ve hayvancılık geliştirme alanı', 'sanayi alanı' gibi kullanımlar aracılığıyla tarım alanlarının ve doğal alanların yapılaşmaya açılmasına, tahribatına ve doğal varlıkların kontrolsüz biçimde yok edilmesine neden olacaktır."

Söz konusu plan değişikliği ile 200 noktada düzenleme yapıldığına dikkat çeken Çınar, bu noktaları slayt gösterimi ile sundu.

Bakanlığın onayladığı planın bütünüyle iptal edilmesini talep ettiklerini söyleyen Çınar, "Bilimsel ve teknik tüm çalışmaların eksiksiz yapıldığı, katılımcı süreçlerin işletildiği, şehircilik ilkeleri, planlama esasları, toplum ve kamu yararına uygun bir planlama süreci yürütülmesi gerekmektedir" dedi.