3 Ekim 2024 Perşembe

Soylu Van'da işkence yapılan köylüleri 'milis' ilan etti

İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde HDP Milletvekili Taşdemir'in sorularını yanıtlayan Bakan Soylu, Van'da işkence sonucu biri öldürülen iki köylüye 'milis' suçlaması yöneltti, işkenceyi aklamaya çalıştı.

Meclis komisyonunda devam eden İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde birçok tartışma yaşandı. Polis şiddetini savunan Bakan Süleyman Soylu'ya, HDP milletvekilleri, Bakanlık bütçesinin halka, işkence, katliam, şiddet olarak döndüğünü söyleyerek yanıt verdi.

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir Van'da ağır işkence gören Osman Şiban ve işkence sonucu yaşamını yitiren Servet Turgut'un helikopterden atılmalarını bütçe görüşmelerinde bakan Soylu'ya sordu. Taşdemir, olayla ilgili hastane raporlarında yer alan bilgilere ve Şiban ve Turgut'un ailelerinin ve görgü tanıklarının beyanlarına yer vererek, "Biz bir kez daha buradan soruyoruz: Servet Turgut'a ne oldu? Dünyada faşist yönetimlerin işkence ve katletme yöntemi olan ve 90'lı yıllarda Kürt halkına karşı uygulanan helikopterden atma, iktidar tarafından tekrar devreye konuldu. Bu işkencenin, bu cinayetin ardından, başta hükumet olmak üzere, ilgili yetkililer işkenceyi savunan, işkencecileri koruyan bir tutum sergilemiştir. Suçluları açığa çıkarıp bu cinayetin, ağır işkencenin hesabını sormak bir yana, bunu haberleştiren, kamuoyuna duyuran Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala tutuklanmıştır. İşin özü, Kürt karşıtlığı bu ülkede maalesef prim yapıyor" şeklinde konuştu.

SOYLU, İŞKENCEYİ ÖRTBAS ETMEK İÇİN ŞİBAN VE TURGUT'U 'MİLİS' İLAN ETTİ
İçişleri Bakanı Soylu, HDP Milletvekili Taşdemir'in açıklamalarına yanıt verirken, işkence ve işkence sonucu ölümün üstünü örtmek için Şiban ve Turgut'un "milis" olduğunu ileri sürdü.

İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü komisyon toplantısında HDP Milletvekilinin sorularına anlamsız cümlelerle yanıt veren Soylu, "Hiçbirinizin benim kadar helikoptere bindiğinizi zannediyor değilim, paşalarım hariç. Bakın, helikopterin yukarıdan şeyinin açılıp aşağıya atılması gibi bir şeyin akla ziyan olduğunu bana sorduklarında ben söyledim. Şimdi, neticede bindiler geldiler ve bundan sonrası, eğer bir şey olmuşsa, ne olmuşsa… Yani hem idari soruşturmamız hem de adli soruşturmamız, hem savcılık hem Mülkiye Teftiş, burada ne varsa biz bunun sonucunu ortaya koyarız. Ama bilesiniz ki yani komutanları bir terörist tarafından şehit edilmiş. Milis oldukları ve bunlara yardım ve yataklık yaptıkları apaçık ortadaki bir meseleyi böyle ortaya koyuyorum" dedi. Askerlerin işkencesini ve işkenceyle ölümü aklamaya çalışan Soylu, iki köylüye 'milis' suçlaması yönelttikten sonra, "Bakın, hüküm de vermiyorum. Olayın sonrası için bir hüküm vermedim" diyerek kendini de aklamaya çalıştı.