20 Eylül 2024 Cuma

'Soylu kadına yönelik erkek devlet şiddetinin somutlaşmış halidir'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kadınları hedef alan açıklamalarına tepki gösteren HDP Kadın Meclisi, "tekçi, ırkçı, cinsiyetçi ve bir o kadar da çürümüş zihniyeti teşhir etmeye; cesaretimizle, kararlılığımızla ortaya koyduğumuz örgütlülüğü büyütmeye ve mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında eylem ve etkinliklerde buluşan kadınların yanı sıra HDP'li kadınları hedef alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katıldığı bir davette yaptığı konuşmasına tepki gösterdi.
 
HDP Kadın Meclisi'nin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 25 Kasım günü İstiklal Caddesi'nde bir araya gelen binlerce kadının yapmak istediği yürüyüşün polislerce engellendiği ve kadınlara saldırıldığı hatırlatıldı.
 
Açıklamada, Süleyman Soylu'nun şiddeti durdurmak bir yana, bulunduğu makamı şiddeti uygulayan, meşrulaştıran, teşvik eden bir kurum haline getirildiği ifade edilerek, geçtiğimiz haftalarda Süleyman Soylu'nun HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ı arayarak, "Sizi yaşatmayacağız" ve bütçe görüşmeleri sırasında HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay'a "Sen görürsün" diye tehdit ettiği hatırlatıldı.
 
Soylu'nun, sözde 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Programı' adı altında HDP'ye ve kadın özgürlük mücadelesine dil uzatmayı marifet saydığını vurgulanan açıklamada, "Her fırsatta kendi kirli karanlık geçmişinden bile daha kirli cümlelere akıttığı eril ırkçı zihniyetini dün bir kez daha şova dönüştürmüştür" denildi.
 
1 Ocak 2016 yılından bu yana ve Soylu'nun İçişleri Bakanlığı dönemini de kapsayan süre boyunca bini aşkın kadının katledildiğini anımsatan HDP Kadın Meclisi, "Bu gerçeğin kendisi bile birçok şeyi gözler önüne sermektedir" diye belirtti.
 
HDP Kadın Meclisi açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Kadın özgürlük mücadelemize dil uzatan İçişleri Bakanı Soylu'nun temsil ettiği kadın düşmanı iktidarın 16 yıllık döneminde katledilen kız kardeşlerimizin hesabını vermesi gerekiyor. Oysa o, kadına yönelik erkek devlet şiddetinin sebebi kendi iktidarı değilmiş gibi, her gün bir erkeğin şiddeti yüzünden 5 kadın katledilmiyormuş ve failler cezasızlıkla ödüllendirilmiyormuş gibi kadınlara ayar vermeye çalışmaktadır.
 
"HDP olarak kadına yönelik erkek devlet şiddetini hem en fazla gündeme getiren hem de bununla somut bir biçimde mücadele eden, bütünlüklü ve etkin politikalar üreten bir partiyiz. Soylu'nun temsilcilerinden biri olduğu bu zihniyetin partimize, partimizdeki kadınlara saldırmasının temel sebeplerinden biri de budur.
 
"Sokakları yasaklayan Soylu, direnen ve mücadele eden biz kadınlarız! Soylu bizlere yönelik bu sözleri sarf ederken, biz kadınlar Taksim'de diğer kadınlarla birlikte direnişteydik. Ülkenin dört bir yanında kadına dair sözümüzü söyledik.
 
"HDP Kadın Meclisi olarak vurgulamak isteriz ki tekçi, ırkçı, cinsiyetçi ve bir o kadar da çürümüş zihniyeti teşhir etmeye; cesaretimizle, kararlılığımızla ortaya koyduğumuz örgütlülüğü büyütmeye ve mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz!"