2 Ekim 2024 Çarşamba

Soylu’dan tutuklama ve kayyuma kılıf: Kars'ta özyönetim kurma çabası tespit edildi

İçişleri Bakanı Süyleyman Soylu, Kars Belediye Eşbaşkanları Ayhan Bilgin ve Şevin Alaca'nın tutuklanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, Kars'ta "özerkliği andıran bir özyönetim kurma çabası ve adımlarının olduğunu" savundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HDP'li Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen'in Ankara'da Kobane eylemleri gerekçe gösterilerek tutuklanması ve yerine kayyum atanmasına ilişkin konuştu.

"Kars'ta öz yönetim kurulmaya çalışıldığını" iddia eden Soylu, istihbarat ve emniyetin bunu "tespit ettiğini" savundu. Soylu, "Kars'ta özerkliği andıran bir öz yönetim kurma çabası ve adımları söz konusu. Mahkemenin de tespit ettiği, daha doğrusu istihbarat ve emniyetin daha sonra da davanın gidişatından da bizim anladığımız böyle bir öz yönetim anlayışı var" dedi. 

Belediyeye çalışması için alınanların ve istihdam edilenlerin "dağın talimatı" ile alındığını da ileri süren Soylu, "Terör örgütüyle ilişkili olanların bu konuda belediye ile irtibatının sürekli devam etmesi, aynı zamanda kendilerini mahkeme yerine koyup hüküm icra etmeye kadar giden yeni bir anlayış söz konusu. Bütün bunları devlet görmezden gelemez. Bu kendi öz yönetimlerini kurma çabalarıdır. Bunu açık söyleyeyim. Kendi öz yönetimlerini kurmalarına biz devlet olarak müsaade etmeyiz. Demokrasi de buna müsaade etmez. Hukuk devleti de buna müsaade etmez" şeklinde konuştu.

Ankara ve Kars'ta yürütülen operasyonlar kapsamında Kars Belediyesi Eşbaşkanları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca tutuklanmış, yerlerine atanan kayyum vali belediye önünde "fetih namazı" kılmıştı.