4 Ekim 2024 Cuma

Soylu çıplak arama işkencesini önce yalanladı sonra kabul etti

Gözaltı ve hapishanelerde çıplak arama işkencesinin sorumlularından İçişleri Bakanı Soylu, Demirtaş’tan sonra HDP Milletvekili Gergerlioğlu’na da “terörist” dedi. Soylu, çıplak arama işkencesini önce yalanladı sonra kabul ederek gerekçe üretmeye çalıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HDP milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu için "FETÖ'cü terörist" ifadesini kullandı.

Ankara’daki Emniyet Genel Müdürlüğü İl Emniyet Müdürleri toplantısında konuşan Soylu, gözaltında çıplak arama açıklamalarının ‘yalan’ olduğunu iddia etti, ardından, çıplak arama yapıldığını doğruladı.

"Çıplak arama iftirasını atmak alçaklık ve namussuzluktur. Bunu Meclis kürsüsüne taşımak da kelimenin tam anlamıyla acizliktir" diye konuşan Soylu, konuşmasının devamında çıplak arama işkencesi yapıldığını kabul etti. İçişleri Bakanı Soylu, "Yönetmelik var. Jandarma olarak kolluk olarak aramalarda görevimiz var, ama esas meseleler doktor nezaretinde yapılır. Arkadaşlar, telefonlardan uyuşturucuya, suç aletlerinden sim kartlara kadar her türlü cezaevine girerken, binlerce maddenin, suç unsurunun yakalandığı meseleler ortada. Tabancalar... Tamam. Karakollarda polis amirliklerinde kesinlikle bu söz konusu değildir. Ama cezaevlerinin kendisine ait bir güvenlik anlayışı söz konusudur" sözleriyle çıplak arama işkencesine gerekçe üretmeye çalıştı.

Soylu, yargıya da talimat verdi, “Ben buradan yargıya da çağrıda bulunuyorum. Hakikaten bu adam teröristtir, suç duyurusunda bulunduk defalarca. Gereği yerine getirilsin" diye konuştu.

Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan üniversite öğrencisi 30 genç kadının çıplak işkenceye maruz kalmasının ardından çok sayıda kişi gözaltı ve hapishane girişlerinde çıplak arama yapıldığını açıklamıştı.

Devletin çıplak arama işkencesi daha önceleri birçok kez ifşa edilmişti. Gözaltına alınan devrimci ve sosyalistler çıplak arama işkencesini kabul etmedikleri için fiziksel şiddete maruz kaldıklarını, hapishane girişlerinde de benzer uygulamalarla karşılaştıklarını açıklamıştı.