2 Ekim 2024 Çarşamba

Sosyalistlere yönelik saldırı protesto edildi: Mutlaka kazanacağız

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, SGDF Eşbaşkanı Alev Özkiraz ile ETHA muhabiri Pınar Gayıp'ın da aralarında olduğu 21 sosyalistin gözaltına alınmasına karşı Kadıköy'de eylem yapıldı. Siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, sosyalistlerin serbest bırakılmasını istedi, "Mutlaka kazanacağız" dedi. İzmir'de de gözaltı saldırısı protesto edildi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), aralarında ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü'nün de bulunduğu 21 sosyalistin gözaltına alınmasını protesto etti. 

Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü yöneticileri, Devrimci Parti, Emekçi Hareket Partisi, Devrimci Otonomlar, Devrimci Gençlik Birliği, Devrimci Öğrenci Birliği, Öğrenci Kolektifleri, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Devrimci Hareket, Devrimci Gençlik Dernekleri, Partizan, Kaldıraç, Sosyalist Öğrenci Hareketi üye ve yöneticilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

"Birleşeceğiz, çoğalacağız faşizmi yıkacağız" pankartının açıldığı eylemde "Yaşasın birleşik mücadelemiz", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

TAŞKIRAN: MUTLAKA KAZANACAĞIZ
Eylemde ilk olarak ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, konuştu. Taşkıran, sokaklarda gözaltı ve tutuklama terörü ile karşı karşıya olduklarını ifade ederek, "Her zaman halkın yanında olduk ve halkın taleplerini savunduk. İşte bu nedenle sokaklardayız. Rejim krizde biliyoruz. Kapitalizm krizde. Yönetemiyorlar. Bizler, devrimciler, sosyalistler, Kürtler ve pek çok kesim onurlu bir gelecek için mücadele ediyor. Kürt ve Türk halkları özgür bir gelecek için mücadele ediyor. Faşizme mahkum değiliz. Tecavüzleri meşrulaştıranlara, halkı sömürenlere mahkum değiliz, hukuksuzluklara mahkum değiliz. Baskılara karşı birleşeceğiz, büyüyeceğiz ve mutlaka kazanacağız diyoruz" dedi.

BAHÇECİ: BİRLİKTE ÖRGÜTLENEREK KAZANACAĞIZ
Ardından söz alan SGDF Eş Genel Başkanı Deniz Bahçeci, "Yine bir siyasi soykırım operasyonuyla karşı karşıyayız. 21 arkadaşımız sarayın talimatıyla gözaltına alındı. Onlar işçi ve emekçileri sömürüyor, biz farklı bir gelecek için çabalıyoruz. Onlar gençliği yozlaştırmaya çalışırken biz farklı bir geleceğin olduğunu ifade ediyoruz. Çünkü onlar güçsüz, çünkü onlar meşru değil. Bu yüzden de saldırıyorlar. Biz asla pes etmedik, pes etmeyeceğiz. Omuzlarımızda gençliğin isyanı ve gençliğin öfkesi var. Yoldaşlarımızdan aldığımız mücadele geleneğini devam ettireceğiz. Adalet için mücadele ettik, etmeye devam ediyoruz. Tüm gençliği faşizme karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz. Birlikte örgütlenerek kazanacağız" diye konuştu.

AVCI: ELİNİZDEN GELENİ ARDINIZA KOYMAYIN
HDP İl Eşbaşkanı Erdal Avcı ise AKP-MHP iktidarının muhalifleri, sosyalistleri tamamen susturarak siyasi ömrünü uzatmaya çalıştığını söyledi. Avcı, şöyle devam etti:" Oysa tarihte  benzer yöntemlerle yürüyenlerin bütün örnekleri sonuç vermemiştir. Kuşkusuz Türkiye'de de, Kürdistan'da da, Ortadoğu'da da, Şili de de, Arjantin'de de sonuç vermedi, vermeyecek. Faşizmin ebediyete kadar var olduğu hiçbir coğrafya yoktur. AKP ve MHP bunu çok iyi biliyor. Ama bir umut, biraz daha ömrünü uzatmak için uğraşıyor. Bu despot vicdansız, insafsızca siyaset binlerce yoldaşımızın zindanlara atılmasına on binlerce ailenin acı çekmesine neden oluyor."

İktidara, "Çıkmaz bir sokağa girdiniz ısrarla yolun sonunu görmek için arabaya gaz veriyorsunuz. Duvara tosluyorsunuz" diyen Avcı, hiç bir gücün ezilenlerin, emekçilerin hakı ve meşru taleplerinin, mücadelesinin önünde duramayacağını söyledi. 

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü'nün "Mutlaka kazanacağız" sloganını attığını hatırlatan Avcı, "Biz HDP olarak Eş Başkan Şahin yoldaşın gözaltına alınırken attığı sloganın yanındayız. Siz tarihin çöplüğüne gideceksiniz. İstediğiniz kadar gözaltı yapın, tutuklayın, biz hep mücadele etmeye devam edeceğiz. Yoldaşlarımızı bırakın demiyoruz, elinizden ne gelirse ardınıza komayın diyoruz. Her gün operasyon yaparak iktidarda kalınsaydı, bundan önceki hükümetler devrilmezdi. Sıra sizde" şeklinde konuştu.

Ardından, Devrimci Parti, EHP, Devrimci Otonomlar, Devrimci Gençlik Birliği, Devrimci Öğrenci Birliği, Öğrenci Kolektifleri, SYKP, Devrimci Hareket, Devrimci Gençlik Dernekleri, Partizan, Kaldıraç, Sosyalist Öğrenci Hareketi temsilci ve yöneticileri de konuşmalar yaparak, gözaltıları kınadı, birlikte mücadelenin büyütülmesi gerektiğine dikkat çekti.

İZMİR
ESP İzmir İl Örgütü ve SGDF üyeleri de, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı.

Eyleme, HDP İl Örgütü, HDK, TÖP, Devrimci Gençlik, Mücadele Birliği, Öğrenci Kolektifleri, Kaldıraç ve DÖB üye ve yöneticileri de katıldı.

Açıklama yapan Meryem Yıldırım, "Diktatörlüğün bu saldırısı ne partimiz için yenidir ne de faşizm için sonuç alıcıdır. Bunun tek kanıtı çeyrek asrı aşan geleneğimiz boyunca yapılan faşist terör saldırıları ve alınan sonuçlarıdır. 12 Eylülcü faşistlerden Demirel-Çiller-Ağar’a, AKP-Cemaat çetesinden AKP-MHP faşist koalisyonu ve onun iç savaş bakanına değin yargı-polis eliyle yapılan tüm saldırılar sonuçsuz kaldı. Partimizi ne yolundan saptırmayı başardılar ne de tasfiye edebildiler. Partimiz, varlığına dönük her saldırıyı devrim ve sosyalizm iddiasından, tarihsel meşruiyetinden ve devrim şehitlerine olan sınırsız bağlılığından aldığı güçle yoluna devam etti" dedi. İktidarın yine hedefine ulaşamayacağını söyleyen Yıldırım, "Ne saldırılarından korkuyoruz, ne mücadelemizden bir adım geri atıyoruz. Hayır, yeniden ve bir kez daha faşizme meydan okuyoruz" dedi ve birleşik mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Ardından, eyleme katılan siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de konuşma yaptı, saldırıyı kınadı.