20 Eylül 2024 Cuma

'Sokaktayım, yanındayım' eylemleri sürüyor

Sokakta yaşayan hayvanların yaşam hakkını yok sayan AKP'ye karşı eylemlerini sürdüren Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, iktidara seslendi ve "Hayvanları hapsederek sokakları güvenli kılamazsınız. Aksine, toplumsal bellekte kara bir leke yaratırsınız" dedi.

Sokakta yaşayan hayvanların "uyutma" adı altında katledilmesini öngören yasal düzenleme Meclis'te. Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi'nin çağrısıyla kentlerde hayvanların yaşam hakkı için "sokaktayım, yanındayım" direnişi ve nöbetleri sürüyor.

Sokakta yaşayan hayvanlar için merhamet değil adalet istenen eylemlerde, Erdoğan'ın hayvan hakları savunucularına yönelik "kimse bizim merhametimizi sorgulamasın" tehdidine ise şu yanıt verildi: "Biz merhamet değil, adalet istiyoruz! Köpekler sizin ve kimsenin merhametine kalmasın, adalet bir kişinin iki dudağının arasından çıkacak keyfi talimatnameler arasında kaybolmasın diye 'hak' savunuculuğu yapıyoruz. Tüm köpeklerin hapsedilmesi, sahiplenilmeyenlerin öldürülmesi, bir hukuk devletinde asla meşru bir uygulama olarak gösterilemeyeceği gibi, köpeklerin gözden ve insandan ırak alanlara hapsedilmesi de 'güvenli sokaklar vaadi' olarak sunulamaz! Çünkü biliyoruz ki çocuk istismarcıları, hayvan katilleri, kadın, LGBTİ+ cinayeti failleri, hepsi yatarı olmayan göstermelik hapis cezalarıyla, iyi hal indirimleriyle 'sayenizde' aramıza salınmaya devam ediyor. 2021'de mevcut kanunun güncellemesinden sorumlu olan AKP'li vekiller, ceza alt sınırının artırılmasına yönelik tüm taleplerimizi bilinçli olarak reddettiği için sokaklar artık kimse için güvenli değil!"

Sokakta yaşayan hayvanları gerektiği gibi yaşatmak için yıllardır elini taşın altına koymayan devlet kurumlarının ve yerel yönetimlerin yapmadıklarını, hayvan severler ve hayvan hakkı savunucularının ekonomik ve fiziksel tüm zorluklara rağmen, kısıtlı imkanları dahilinde yapmaya çalıştığının altı çizilen açıklamada, "Sorumsuzluğunuzun, kanuna aykırı fiillerinizin ve ihmalkarlığınızın yükünü omuzlarımıza yıkamazsınız. Dev barınaklar kurmak için ihaleler açtığınız rant devşirme planlarınızı, köpekleri ve hayvanseverleri ezerek hayata geçiremezsiniz. Ormanları ranta açacak toplama merkezleri projeleriyle kimlerin cebini doldurmayı planlıyorsunuz, açıklayın" denildi.

22 yıldır barınaklarda türlü şekillerde katliam yaşanırken, şimdi milyonlarca köpeğin hapsedilmesi durumunda, yeterli bakım sağlanacağına, veteriner hekim istihdam edileceğine inanmadıklarını belirten hayvan hakkı savunucuları, devlet "lüks barınaklar" dahi kursa, en temel haklardan birinin tecrit ile ihlal edildiğini kaydetti. Açıklamada, "Hayvanları hapsederek sokakları güvenli kılamazsınız. Aksine, toplumsal bellekte kara bir leke yaratırsınız. AKP hükümeti olarak İsrail ile ticareti bir yandan sürdüren, diğer yandan Filistin halkının yanındaymış gibi yaparak rol çalmaya çalışıyorsunuz. Bir taraftan merhamet sözcüğünü dilinizden düşürmezken, diğer taraftan tecrit ve öldürme planlarınızla köpeklere ve hak savunucularına sopa göstermeye devam ediyorsunuz. Türkiye köpeklerin İsrail'i olmasın demek için döküldüğümüz sokaklarda, duymanızı istediğimiz sözlere daha fazla kulak verirseniz, sağduyunun ve bilimin çağrısını işiteceksiniz. Bu ses size, 20 yıldır yerine getirmediğiniz sorumlulukları hatırlattığı gibi, elinizde tuttuğunuz yetkileri yaşamdan yana kullanmanızı da haykırıyor" ifadeleri kullanıldı.