3 Ekim 2024 Perşembe

Sistem 34 yaşındaki çiftçiyi intihara sürükledi

Geçim sıkıntısı nedeniyle banka ve kooperatiften çektiği kredileri ödeyemeyen, kendi ve kefil olan kişilerin haciz ile tehdit edilmesi baskılarına dayanayamayan 34 yaşında üç çocuk babası Fuat Avşar intihar etti. Avşar'ın arkadaşı sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Fuat'ı bu sistem öldürdü. Modern ve yasal tefecilerin eline düşüren bu sistem. El birliğiyle ölüme ittik" diye isyan etti. 

Ardahan'da yaşayan 34 yaşındaki çiftçi Fuat Avşar, Tarım Kredi Kooperatifi ve bankadan aldığı krediyi ödeyemediği için kooperatif ve banka avukatları ve kefiller tarafından yoğun baskılara maruz kaldı. Üç çocuk babası Avşar, baskılara dayanamayarak ruhsatlı tüfeği ile intihar ederek yaşamına son verdi.

Edinilen bilgiye göre Avşar daha önce de bir bankadan aldığı borcu başka bir bankadan aldığı kredi ile kapatmak zorunda kaldı. Her geçen sene artan girdi maliyetleri sonucunda faaliyetine devam etmek ve geçimini sürdürebilmek için kredi limitini artıran Avşar, Tarım Kredi Kooperatifi Ardahan Müdürlüğü'nden de yem ve diğer girdileri ayni kredi olarak kullanmış. Yaşanan ekonomik krizden dolayı her geçen yıl hayvan sayısı artması gerekirken kredi borcu artan çiftçi, gelinen noktada hayvanlarını satmasına rağmen borçlarını kapatamadı. Evine gelen icra ve hacizlerin yarattığı psikolojik baskıya, Tarım Kredi Kooperatifi müdürünün kefillere, "Kefilsiniz, borcunuz olmasa bile ben Fuat'ın borcunu sizin mallarınızı haczederek alacağım" tehditleri nedeniyle intihara sürüklendi.

Sosyal medyada kurdukları büyük gruplar ile hem sosyal medyadan hemde bir kaç kez Ankara'ya giderek sorunlarını yetkililere anlatan çiftçiler için henüz bir çözüm bulunamadı.

'İNTİHAR DEĞİL CİNAYET'
Çiftçi Avşar'ın intihara sürüklenmesinin ardından arkadaşı sosyal medya hesabından bir yazı paylaştı. Fuat Avşar'ın yakın arkadaşının sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda bunun bir intihar değil cinayet olduğununa altını çizdi. 

Paylaşımda, şu ifadeler kullanıldı: "Denizbank ve Tarım Kredi Kooperatifinden kredi kullanmıştı. Piyasadaki istikrarsızlık, hayvan telefleri, yüksek faiz gibi faktörler en çok borçlu olan çiftçiyi ve en çokta hayata sıfırdan başlamak isteyen Fuat'ı vurdu. Kredilerini ödeyemez duruma geldi. Tüm hayvanları, yapılandığı kredilerin faizlerine gitti. O kredisini yapılandırdıkça krediler kar topu grubu gibi yuvarlanarak büyüdü. 

'FUAT'IN SESSİZ ÇIĞLIĞI DUYULMADI'
Kooperatif bir taraftan, Denizbank bir taraftan ister istemez kefiller diğer taraftan, hayvanı yoktu ve işsizdi, eve ekmek götürememek öbür taraftan Fuat'ı boğdu. 'Boğuluyorum abi' demişti. Fuat'ın bu sessiz çığlığı duyulmadı, duyuramadık. 

Avukat, 'işimi yapmazsam vekalet ücreti alamam, sözleşmem feshedilir', banka müdürü 'krediyi tahsil edersem prim alır, daha iyi bir yere tayin olurum', kefiller ise 'icra hesaplarıma el konulur, arabam, traktörüme el konulur' diye düşündü hep. Herkes her şeyi düşündü de bir Fuat'ın halini düşünmedi."

'EL BİRLİĞİ İLE ÖLÜME İTTİK'
Fuat Avşar'ı sistemin öldürdüğü vurgulanan paylaşımda, "Bu sistem öldürdü Fuat'ı. Modern ve yasal tefecilerin eline düşüren bu sistem. Tıpkı onu gömerken el birliği ettiğimiz ve toprak attığımız gibi, her birimiz ayrı bir itekledik Fuat'ın ölümün önüne önüne... Bankalar ve Tarım Kredi Kooperatifi bunun hesabını vermeli. Çiftçinin sesini duymayan, yüksek faizle, bu tefecilere boğduran yetkililer istifa etmeli ve biz hepimiz, kendimizden utanmalıyız."