3 Ekim 2024 Perşembe

Şırnak'ta ulusal birlik açıklaması: Kimse Kürtler arası bir savaşı kabul etmeyecek

Şırnak'ta Kürt siyasetinin ulusal birliğe ilişkin yaptığı eylemde konuşan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, "Herkes şunu bilmeli; Kürtler arasında bir savaşı kimse kabul etmeyecektir. Bizleri bu oyuna getirenler bizim katliamımızı isteyenlerdir" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK)  Eşbaşkanı Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır'ın yanı sıra Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Batman, Siirt, Şırnak milletvekilleri ile Tevgera Jinen Azad (TJA),  Barış Annelerinin yanı sıra çok sayıda kişinin katılımıyla ulusal birliğe ilişkin basın açıklaması gerçekleştirildi.

HDP Şırnak İl binası önünde yapılan açıklamada, "Dem dema yekîtiyê û azadiyê ye" pankartı ve "Êdi bese bibin yek", "Eme faşizme hilwesinin", "Em Kemal Pir in", "Ji tecrêdê re na", "Ziman ê me rûmeta meye" ile "Bimre xiyanet" dövizleri taşındı. 

Açıklamayı DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır yaptı.

GÜVEN: KÜRTLER ARASINDA YAŞANACAK SAVAŞIN KAZANANI YOK
Kürt halkı adına karar verenlerin bir kez daha düşünmesi gerektiğini belirten Güven, Kürt halkı için büyük bir öneme sahip olduğundan açıklamayı Şırnak'ta gerçekleştirdiklerini vurguladı. Kürtler arasında bir kriz söz konusu olduğunu ifade eden Güven, "Bizler buradan Kürt anneleri adına sesleniyoruz; Kürtler arasında yaşanacak bir savaşın kimseye kazanımı olmayacaktır. Herkes şunu bilmeli, Kürtler arasında bir savaşı kimse kabul etmeyecektir. Bizleri bu oyuna getirenler katliamımızı isteyen kişilerdir. Bu zamana kadar başımıza ne geldiyse birlik olmamızdan geldi, birlik şarttır. 50 milyonluk bir halkın neden ittifakı sağlanamıyor?" diye sordu.

'OYUNA GELMEYİN, OTURULACAK YER AKP'NİN ÖNÜDÜR'
Gerçeğin herkes tarafından görülmesi ve oyuna gelinmemesi gerektiğini dile getiren Güven, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin de bu oyunların bir parçası olduğunu söyledi. Hapishanelerde açlık grevi eylemlerinin başladığına dikkati çeken Güven, "Şuan zindanlarda açlık grevleri var, tek talepleri tecridin kalkması ve Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşmasıdır. Yaşadığımız coğrafyada kirli politikalar uygulanıyor. Bizler bu politikalara karşı güçlenelim ve ittifakımızı kuralım. Ailelerin parti binalarının önüne getirilmesi devletin politikasıdır. Bu oyunlara gelmeyin. Oturulacak yer AKP binasının önüdür" diye belirtti. HDP'nin kapılarının her zaman herkese açık olduğunu belirten Güven, "Bu yüzyıl bizim yüzyılımızdır. Her yerde Kürtlerin direnişi söz konusudur. Buna inanmalı ve gerektiği gibi hareket edilmelidir" ifadelerini kullandı.

BAYINDIR: KÜRTLERİN TAHAMMÜLÜ KALMAMIŞTIR
Ardından konuşan Keskin Bayındır ise Meclis'te HDP'yi hedef alan yaklaşımları eleştirecek, "Hükümet kirli savaş politikalarından vazgeçmelidir. AKP-MHP iktidarının Kürt halkının kazanımlarını yok etmeye çalıştıklarını görüyoruz. Fakat şunu unutmamalılar; Kürt halkı eskisi gibi değil. Ulusal bilincini elde etmiş ve statü kazanmış bir halktır. Kürt halkının kendisini dizayn etmeye çalışan hiçbir etkiye ve devlete tahammülü kalmamıştır. Bölge halkının talebi müzakere ve diyalogdur, bu hepimizin isteğidir. AKP-MHP savaş stratejisi uygulamak istiyor. Kürt halkı ulusal birliğini savunmak zorundadır. Kürtler olarak bunlara karşı mücadelemizi büyüteceğiz" diye belirtti.

'ULUSAL BİLİNÇ SAĞLANMALI'
Bayındır, son olarak tarihi anlamda herkesi sorumluluk alarak buna göre hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Her ne kadar işgalci gruplar Kürtleri birbirine düşürmeye devam ederse etsin bizler direneceğiz. Kürt ulusal bilinci bir an önce sağlanmalıdır. Bunu sağlamak biz Kürtlerin hayati görevidir. Herkes bu düşünceyle hareket etmelidir" dedi.