21 Eylül 2024 Cumartesi

Şirketlerin tasarruf tedbiri: Tuvalet kağıdını az kullanın

Şirketler kriz gerekçesiyle kısıtlamaya giderken, çalışanlarını kat kat giyinmeleri, tuvalet kağıdını az kullanmaları, lambaları gereksiz kullanmamaları gibi tasarruf tedbirleri dayatıyor.
Bir taraftan iktidar ekonomik krizin faturasını halka çıkarırken diğer taraftan da patronlar tasarruf adı altında işçi ve emekçilerden kesinti yapıyor. Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre şirketlerin krizi atlatmak için yaptıkları planlamanın başında ilk olarak işe alımların durdurulması ve vardiya sayılarının azaltılması geliyor. Başta otomotiv fabrikaları olmak üzere birçok şirket üretimlerini bir süreliğine durdururken, özel hastanelerde ise çalışanların vardiya saatleri uzatılıyor, maaşlarda yüzde 30-40 arasında düşme dayatılıyor.
 
Bunun yanında temel harcamalarda tasarrufa yönelen şirketler, işçi ve emekçilere kimi tedbirler öneriyor. Önerilerin bazıları şöyle:
 
-Temizlik malzemeleri tasarruflu kullanılacak. Tuvalet kâğıdı idareli kullanılacak.
 
-Isınma için hava sıcaklığına uygun kıyafet giyilecek. Kat kat giyilerek, ortama göre kıyafet eksiltilecek.
 
-Her şey müsvette kağıda çıktı alınacak. Müsvette kağıtlar düzgün saklansın. Boş kâğıda çıktı izinli olacak. Arkalı önlü basılacak. Uzun evrak basılmayacak. Renkli çıktı alınmayacak.
 
-Lambaları açmayın.
 
-Gerekmedikçe kırtasiye ürünleri alınmayacak, alınacaksa tüm ofise sorulacak. Ürünler ortak kullanılacak. Kaybedilmeyecek, takibi yapılacak. Düzgün kullanılacak.
 
-Ofis içinde odada kimse yokken elektrik açık olmayacak. Pencereden gün ışığı ile idare edilecek.
 
-Tek kargo gönderilmeyecek. Kargo izne tabi olacak.
 
-Kıyafet sayıları takip edilecek. Az miktarda yaptırılacak ve dışarıdan alınacak. Yenisi için eskisi istenecek. Kaybeden için kendisinden kesilecek. Kıyafet için stok yapılmayacak.
 
-Bakım ve onarımda arızaların sebebi araştırılacak. Onay olmadan tamir edilmeyecek.
 
-İnternet kotası için bulunulan yerde kotasız wifi alınacak. Özel internet tüketimi ücretsiz wifi olan yerlerde yapılacak.
 
-Seyahate gitmeden önce planlama yapılacak ve ucuz oteller bulunacak.