20 Eylül 2024 Cuma

Sırbistan'ı terk etmesi istenen Ecevit Piroğlu'nun Sırbistan'dan çıkışı engelleniyor

30 gün içinde Sırbistan'ı terk etmesi şartıyla serbest bırakılan enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu, Viyana'dan aktarmayla ülkeden çıkış yapmaya çalışırken Avusturya polisinin talimatıyla engellendi. TSP sözcüsü Baki Selçuk, bu ikiyüzlü tutumun teşhir edilmesi gerektiğini vurguladı.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP) Sözcüsü Baki Selçuk, enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu'nun durumuna ilişkin Özgür TV'ye değerlendirmelerde bulundu.

3 yılı uzun süredir Sırbistan'da tutsak edilen enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu'nun açlık grevi direnişi ve birleşik mücadeleyle 10 Temmuz'da serbest bırakıldığını hatırlatan Selçuk, Piroğlu'na 30 gün içinde Sırbistan'ı terk etmesi şartı getirildiğini belirtti.

Öte yandan Piroğlu'nun ülke dışına çıkmak için her girişiminde havalimanında çeşitli sebeplerle engellendiğini kaydeden Selçuk, son olarak 22 Temmuz'da yeni bir gelişme yaşandığını söyledi. Piroğlu'nun ülkeyi terk etmek için gittiği havalimanında, diğer seferlerden farklı olarak Sırbistan devletinin bu sefer Piroğlu'na geçiş izni verdiği ve pasaportuna çıkış damgası vurulduğunu aktaran Selçuk, Piroğlu'nun uçağa binmeyi beklerken görevliler tarafından engellendiğini anlattı.

'AVUSTURYA POLİSİ TALİMAT VERDİ'
Viyana üzerinden başka bir noktaya aktarmalı uçuş yapacak olan Piroğlu hakkında Avusturya polisinden uçağa alınmaması yönünde talimat verildiğini belirten Selçuk, Sırbistan İçişleri Bakanı Ivica Dačić'in açıklamasına dikkat çekti. Uluslararası insan hakları kurumlarının Sırbistan'a tepkisine dikkat çeken bakanın "Bakın biz bırakıyoruz ama riskli bir yolcu ve kimse almak istemiyor" dediğini aktaran Selçuk, Dačić'in ayrıca, "Ne yapalım şimdi onu Türkiye'ye mi iade edelim" gibi "pişkince" cümleler kurduğunu ifade etti.

'DANIŞIKLI BİR DÖVÜŞ VAR'
"Sanki Avrupa devletleriyle Sırbistan devleti arasında danışıklı bir dövüş var" diyen Selçuk, Avusturya'nın aslında transit geçen Türkiye vatandaşlarından vize istemediğini, Ecevit Piroğlu'na dönük özel bir uygulama olduğunu söyledi. Avusturyalı yetkililerin kendi yasalarını çiğnediklerini söyleyen Selçuk, bunu kınayarak "Avrupa devletleri, faşist Türk devletiyle ilişkilerinin bozulması riskini göze almamak için bir insanın seyahat hakkını böyle çiğniyorlar" dedi.

'AVRUPA'NIN İKİYÜZLÜ TUTUMU TEŞHİR EDİLMELİ'
Sırbistan'ın Piroğlu'na tanıdığı 30 günlük süreden geriye 18 gün kaldığına dikkat çeken Selçuk, 30 gün dolduktan sonra Piroğlu'nun "yasal olarak kalma hakkın yok" denerek tekrar tutuklanıp bir geri gönderme merkezine götürülerek, Türkiye'ye iade edilebileceğine işaret etti. Bu nedenle eylemlerin devam etmek zorunda olduğunu ifade eden Selçuk, "Bu eylemlerin bir yüzü Sırbistan'a yönelikse diğer yüzü de Avrupa devletlerinin bu ikiyüzlü, insan haklarını çiğneyen, kendi yasalarını hiçe sayan politika ve pratiklerini teşhir etmek olacaktır. Ecevit Piroğlu'na seyahat özgürlüğü şiarı her yerde yükseltilmelidir" dedi.