3 Ekim 2024 Perşembe

'Şimdi Mor Seferberliğe' kampanyasının startı verildi

HDP Genç Kadın Koordinasyonu, "Şimdi Mor Seferberliğe" şiarıyla kampanya başlattı. Kampanyanın startını Kadıköy'de yaptıkları açıklamayla veren genç kadınlar, tüm genç kadınları örgütlenmeye çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genç Kadın Koordinasyonu, 8 Mart'a kadar sürdüreceği "Şimdi Mor Seferberliğe" kampanyasının startını verdi.

HDP Kadıköy İlçe Örgütü önünde yapılan basın açıklamasına HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ da katıldı.

Alkış ve zılgıtlarlı bir araya gelen genç kadınlar, "Jin jiyan azadi" sloganını attı.

İlk olarak HDP Milletvekili Dersim Dağ konuştu. Kadınları katleden, "Kadın Üniversiteleri"ne sıkıştıran, eril zihniyetini yaşamın her alanında var etmek isteyen erkek-devlet iktidara karşı alanda ama özellikle de üniversitelerde mücadeleyi büyüteceklerini belirten Dağ, kadınlar, özellikle de genç kadınlar üzerinden sindirme ve teslim alma politikalarının geliştirilmek istendiğini söyledi.

"Özgür bir yaşam kurma iddiasıyla buradayız, alanlardayız" diyen Dağ, genç kadınların her alanda mücadeleyi büyüteceğini vurguladı.

'İTAAT ETMEDİK, ETMEYECEĞİZ'
Ardından HDP Genç Kadın Koordinasyonu Sözcüsü Esengül Kılıç, basın açıklamasını okudu. Erkek-devlet şiddetinin kendini her alanda var etmek istediğini ve bunu tüm toplumun yaşadığını söyleyen Kılıç, "Bu tekçi, cinsiyetçi, eril zihniyet, şüphesiz ki en çok genç kadınların yaşamını etkiliyor. Bizi hem evde, hem okulda, hem işyerinde, hem sokakta bir şiddet sarmalına hapsetmeye çalışıyorlar. Ancak biz hiçbir zaman itaat etmedik, etmeyeceğiz" dedi.

İktidarın neden en çok kadınlara saldırdığını çok iyi bildiklerini vurgulayan Kılıç, şöyle konuştu: "Çünkü bu düzeni değiştirecek olan, tahakkümcü ilişkileri yıkacak olan biziz. Çünkü başkaldıracak olan, örgütlenip örgütleyecek olan biziz. Çünkü biz hem genciz, hem kadınız. Bu yüzden kaçırılarak, tecavüz edilerek, susturularak durdurmaya çalışanların en büyük korkularıyız."

'BİZ ADALETİ ÖRGÜTLÜLÜĞÜMÜZLE SAĞLAYACAĞIZ'
AKP-MHP faşist ittifakının yürüttüğü cezasızlık politiklarıyla kadın katillerinin ödüllendirildiğini, bu zihniyeti taşıyan diğer erkeklerin de teşvik edildiğini ifade eden Kılıç, katilleri destekleyen ve koruyan iktidardan adalet beklemediklerini kaydetti.

Kılıç, şöyle devam etti: "Biz adaleti katilleri, tecavüzcüleri destekleyen iktidardan beklemiyoruz. Adaleti örgütlülüğümüzle sağlayacağız! Tarihin ve toplumsallığın verdiği güç ile özgür yaşamı inşaa edeceğiz. Biz Gülistan Doku'yu aramaya devam edeceğiz. Biz İpek Er'e tecavüz eden asker Musa Orhan'ın tutuklanması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz katledilen genç kadınların katillerini yargılamayan erkek egemen zihniyeti yıkacağız. Kadın üniversiteleri açmalarına izin vermeyeceğiz; tacizci hocaların olmadığı, bilimsel ve özerk üniversiteler için mücadele edeceğiz. Şekillendirmek istedikleri 'makul kadınlar' olmayacağız, yaratılmış kalıpların karşısında bilincimiz ve inancımızla duracağız."

Baskı ve sindirme politikalarının karşısında korkmadıklarını, bu gücü de evrensel kadın mücadelesinden aldıklarını vurgulayan Kılıç, "21. yüzyılda gerçekleştirilen ve sürdürülmekte olan Rojava, Polonya, Şili, İran, Sudan'da ve dünyanın dört bir yanında sürdürülen kadın direnişlerini selamlıyoruz. Yeni, özgür bir dünya umuduyla mücadele eden tüm kadınlarla aynı duyguyu ve mücadeleyi paylaşıyoruz. Rojava'da kara çarşafını yakan, Şili'de Las Tesis'le 'Katil sensin!' deme cesareti gösteren, İran'da tüm yasaklara rağmen özgürlüğü için mücadele etmekten asla vazgeçmeyen, Polonya'da bedeni ile ilgili kararı erkek devletin insafına bırakmayan, Sudan'da direnişin sembolü olan kadınların özgürlük mücadelesini paylaşıyoruz" şeklinde konuştu.

"Şimdi örgütlenme zamanı, şimdi tarih yazma zamanı" diyen Kılıç, tüm genç kadınları 8 Mart'a kadar sürdürecekleri kampanyayı sahiplenmeye, örgütlenmeye çağırdı.