2 Ekim 2024 Çarşamba

Silvan'da hasta tutsakların tahliyesi istendi

Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ve tecride ilişkin Silvan'da yapılan açıklamada, Mehmet Emin Özkan ve Aysel Tuğluk başta olmak üzere hasta tutsakların derhal tahliyesi istendi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde İmralı F Tipi Hapishanesi'nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dair açıklama yaptı. HDP İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda tutsak ailesi ve yurttaş katıldı.

HDP Silvan İlçe Eşbaşkanı Şenol Çapan, hapishanelerde bin 605 hasta tutsak bulunduğunu hatırlattı. İmralı'daki tecridin tüm cezaevlerine yayıldığını belirten Çapan, tecridin son bulmasının ülke barışı ve adaleti için gerekli olduğunu vurguladı. Çapan, "Tahliye kararı verilmesine rağmen infazları yanan, cezası bitmesine rağmen bırakılmayan tutsaklar var. Bu uygulamalar bilinçli ve siyasidir. Tutsaklara ait eşyalara el konulması, telefon haklarının verilmemesi, görüş yasakları gibi birçok uygulamaya maruz kalıyorlar. Hasta tutsaklara ilaç verilmiyor, ameliyat olması gerekenler tedavi edilmeyip, hastaneden geri gönderiliyor. Buna direnen tutsaklara 'sizi bitireceğiz' diyorlar. Peki neden?" diye sordu.

"İmralı üzerindeki tecrit başta olmak üzere tüm tecrit politikalarına son verilmeli" çağrısı yapan Çapan, Mehmet Emin Özkan ve Aysel Tuğluk başta olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

HDP İlçe Eşbaşkanı Halime Söner ise, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasına işaret ederek, "1994 yılından bu yana Kürtlerin iradesi bir türlü tanınmadı. Daima Kürtlerin iradesi ortadan kaldırılmaya çalışıldı. Dün de Kürtlerin iradesi olan Semra Güzel'in dokunulmazlığı kaldırıldı. Güzel, Kürtlerin iradesidir ve öyle de kalacak. İrademizin arkasındayız" diye konuştu.

Açıklama, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganlarıyla son buldu.