3 Ekim 2024 Perşembe

SGDF'den 'Gençlik geleceğini tartışıyor' paneli

SGDF'nin Bursa'da düzenlediği "Gençlik geleceğini tartışıyor" başlıklı panelde konuşan SGDF Eşbaşkanı Bahçeci, gençliğin ve ezilenlerin ihtiyacının birleşik cephe olduğunu söyledi. Sosyalist yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik ise birleşik cephesel birliktelikler mücadelenin ihtiyacı olduğunu belirtti.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), "Gençlik geleceğini tartışıyor" başlıklı panel düzenledi. HDP Yıldırım İlçe binasında düzenlenen panele SGDF Eşbaşkanı Deniz Bahçeci, sosyalist yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik katıldı.

SGDF adına yapılan açılış konuşmasında, faşizmin saldırılarının her geçen gün arttığı vurgulandı. Ezilen halklara, inançlara, işçilere, kadınlara, LGBTİ+'lara dönük faşizmin saldırıları hiç durmadan devam ettiği ifade edilen konuşmada, "AKP-MHP faşizmi 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır' diyen kadınları işkenceyle gözaltına alıyor. Suruç için adalet isteyenler tutuklanıyor. Özgür yaşamak isteyen Kürtler işkence ile gözaltına alıyor, tutuklanıyor. Maden işçileri haklarını isterken, devlet şirket sahibini koruyup maden işçilerine saldırıyor" diye kaydedildi. Son dönemde HDP, ESP ve SGDF'ye yönelik tutuklama saldırılarına da değinilen konuşmada, "Saldırılar karşısında yılmayacağız, mücadelemizi sürdüreceğiz" diye belirtildi.

BAHÇECİ: GENÇLİK ÖRGÜTLERİ ÖRNEK TEŞKİL ETTİ
Ardından söz alan SGDF Eşbaşkanı Deniz Bahçeci, Dev-Genç, FKF, Öğrenci Koordinasyonları, Genç-Sen deneyimlerini anlattı. Bahçeci, "Son 5 yıllık süreci özel olarak ele almaya ihtiyaç var. 7 Haziran'dan sonra AKP iktidarı bu yenilgiyi kaldıramadı ve bir savaş politikası ile saldırılarına başladı. Suruç katliamı ile bu saldırı ve savaş konseptinin ilanı oldu" diye kaydetti. Gençlik örgütlerinin Suruç'un 1. yılında "Suruç için adalet herkes için adalet" diyerek sokakta adalet mücadelesini örgütlediğini hatırlatan Bahçeci, "Bugün bakımından özel bir örnek Suruç, gençlik örgütlerine bir miras oldu" dedi.

Gençlik örgütlerinin gelişen kimi gündemlerde eylem birliği yaptığını söyleyen Bahçeci, "Bu kimi zaman akademik talepli kimi zaman memleketin gündemleri etrafında oluyor. Hiç bir siyasal öznenin tek başına söylediği söz öne çıkmazken gençlik örgütleri bir örnek teşkil etti" diye konuştu.

'EZİLENLERİN İHTİYACI BİRLEŞİK CEPHE'
Bahçeci, "Bu dönem bakımından ihtiyaç olan, ezilenlerin mücadelesinin birleşik bir cephe ile örgütlenmesi ve faşizme karşı mücadele etmesidir" diye vurguladı. Gençlik hareketinin ve onun öznelerinin cephesel birlikler kurması gerektiğinin altını çizen Bahçeci, "Gençlik kitle mücadelesini devrimci bir çizgi ile buluşturmalı, süreklileştirilmiş bir politik çalışma örgütlemeli" diye belirtti.

Bahçeci, "Bugün gençliğin yaşadığı en temel sorunlardan biri geleceksizliktir. Binlerce genç bir kaygının ve geleceksizliğin içerisinde çırpınıyor" dedi.

Sosyalist gençlerin öncü bir iddia ile gençlik hareketini başka bir düzeyde örgütlemeye çalıştığını ifade eden Bahçeci, "Kitlesel ve antifaşist bir cephede örgütlemeyi önüne görev olarak koyuyor" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

ÇELİK: BİRLEŞİK CEPHESEL BİRLİKTELİK MÜCADELENİN İHTİYACI
Ardından söz alan sosyalist yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik, 12 Martta yarı askeri darbenin gerçekleştiğini, bu darbeyi gerçekleştiren Genelkurmay Başkanı Org. Memduh Tağmaç'ın 15-16 Haziran 1970’teki büyük işçi direnişinden sonra 'Sosyal uyanış, ekonomik gelişmeyi aştı' dediğini hatırlattı. 12 Mart darbesinin yarım kaldığını ve çok tutunamadığını söyleyen Çelik, "Ama ne oldu onun yerini 12 Eylül'e bıraktı" diye kaydetti. Devrimin karşısında karşıdevrim cephesinin de kendini konumlandırdığını ifade eden Çelik, "Kapitalist ekonomik sistem yeni bir evreye geldi. Gençlerin kadınların işçilerin mücadelesini tırpanlamak istediler kendilerine dikensiz gül bahçesi yaratmak istediler" diye konuştu.

Çelik, "Bütün tarihsel süreç bize gösteriyor ki; antifaşist birleşik cephesel birliktelik bugün mücadelenin ihtiyacıdır. Ciddi bir siyasi kriz içerisinde olan rejim artık yönetemiyor. Toplumsal kriz ve çürüme ile karşı karşıyayız. Bir deprem karşısında bile krize giren bir iktidar ile karşı karşıyayız" dedi.