21 Eylül 2024 Cumartesi

'Seyit Rıza'nın mezarı nerede?'

HDP Dersim milletvekili Alican Önlü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Seyit Rıza'nın mezarını sordu.
HDP Dersim milletvekili Alican Önlü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Seyit Rıza'nın mezar yerini sordu.
 
4 Mayıs 1937 tarihinde Bakanlar Kurulu'nda karar altına alınan askeri operasyonu hatırlatan Önlü, "Hareket kararı sonrası, Dersim halk önderlerinden Seyit Rıza 5 Eylül 1937 yılında Erzincan Valisiyle görüşmeye giderken pusu kurularak esir alınmış ve savunma hakkı verilmeden acelece bir yargılamayla Elazığ’ın Buğday Meydanı’nda oğlu Resik Hüseyin ve diğer 5 yoldaşıyla beraber idam edilmiştir" dedi.
 
Seyit Rıza'nın mezar yerini soran Önlü, Erdoğan'ın ayrıca şu sorulara yanıt vermesini istedi:
 
"Dersim 1937/38/39 sürecine ilişkin hakikatin ortaya çıkması ve idam edilenlerin onurlarının ve itibarlarının iade edilmesine ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?
 
Dersim halkının önderlerinden Seyit Rıza’nın mezarının olmaması için yakıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise Seyit Rıza’nın bedeni nerede yakılmıştır? 
 
Seyit Rıza ve yoldaşlarının mezar yerleri neresidir? Buna dair resmi bir kayıt bulunmakta mıdır?
 
1937/38/39 tarihlerinde Dersim’de kaç yurttaşımız öldürülmüştür? 
 
Dersim’de isyan ettiği iddiasıyla tutuklanan 58 kişiden 7’sinin idam edildiğini biliyoruz. Geride kalan 51 kişiye ne olmuştur? Bu kişilerin kim oldukları ve nerede 
 
olduklarına dair resmi bir kayıt mevcut mudur?
 
Dersim katliamı sonrasında kaç kişi zorla göç ettirilmiş ve bu kişiler nereye gönderilmiştir?
 
Katliam sonrasında ailelerinden koparılarak evlatlık verilen Dersim’in kayıp kızlarına ilişkin resmi kayıtlar tutulmuş mudur? Kaç kız çocuğu evlatlık verilmiştir?
 
Dersim adının iadesi konusunda herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?
 
Dersim katliamına ilişkin gizlilik kararı konulan belgeler ne zaman kamuoyuyla paylaşılacak? 
 
İhsan Sabri Çağlayan’ın ifadesine göre Dersim’de kimyasal gaz kullanılmıştır. Bu ifadeden yola çıkarak Dersim’de yaşananların ortaya çıkması adına ne tür çalışmalar yapılmaktadır?"