3 Ekim 2024 Perşembe

'Seyit Rıza'nın mezar yeri açıklansın'

Seyit Rıza ve arkadaşları idam edilişlerinin 83. yılında iki farklı etkinlikte anıldı. Anmalarda Seyit Rıza'nın mezar yerinin açıklanması istendi.

Dersim direnişinin lideri Seyit Rıza ve arkadaşları, idam edilişlerinin 83. yılında İzmir'de çeşitli etkinliklerle anıldı.

İzmir'de ilk anma Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Şubesi'nde gerçekleştirildi. Çıra uyandırılarak başlayan anmada konuşan DAD İzmir Şube Eşbaşkanı Nebahat Hurustan, Dersim'in, 1937-38 süreçlerinde makro düzeyde planlanan ve adına Tunceli denen bir soykırım programıyla vurulduğuna dikkat çekti.

1937-38'de Dersim'i tasfiye saldırılarının başladığını söyleyen Hurustan, "Dersim seferleri tarihte kalan bir vaka olmayıp devam eden bir süreçtir. Hali hazırda Dersim'in kültürel dokusu tahrip edilmiş, dilleri yok oluşun eşine getirilmiş, adeta insansızlaştırılmış, tarihsel-toplumsal bir gerçeklik ve bir yaşam biçimi neredeyse yok edilmiştir" dedi.

Hurustan, "İmam Hüseyin yezit karşısında nasıl diz çökmemişse, Seyit Rıza da ailesinin neredeyse tüm fertlerini yitirme pahasına ikrarına yar kalmış ve diz çökmemiş, Dersim'in direniş geleneğini bugünlere taşırmıştır" diye belirtti.

İzmir'de ikinci anma İzmir Dersim Dernekleri ve Demokratik Alevi Dernekleri İzmir Şubesi tarafından Karşıyaka İskele karşısında yapıldı.

Anmada konuşan DAD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Nebahat Çelik, "Seyit Rıza, oğlu ve beş arkadaşı 15 Kasım 1937'de Elazığ Buğday Meydanında idam edilmiş, cenazeleri ise bugüne kadar halkımıza teslim edilmediği gibi yerleri dahi bilinmemektedir" dedi.

Çelik, "83. yılında, Seyit Rıza ve tüm yitirdiklerimizin huzurunda bir kez daha dardayız. Diyoruz ki sizler cümle Hakk diyenlerin yüreğinde mekan tuttunuz. Diz çökmediniz, diz çökmeyeceğiz! Halklarımız bu topraklarda eşitlikçi özgürlükçü bir buluşmayı ve yaşamı mutlaka inşa edecektir. Dünyada ki örneklerinden hareketle yüzleşme ve adalet talebimizi bir kez daha yineliyoruz" diye belirtti.