3 Ekim 2024 Perşembe

Seyit Rıza ve arkadaşları İstanbul'da anıldı: Onların direniş mirasını kuşandık

Seyit Rıza ve arkadaşları idamının 83. yılında anıldı. HDP İstanbul İl Örgütü'nün Taksim Tünel Meydanı'nda düzenlediği anmada, Seyit Rıza ve arkadaşlarının direniş mirasıyla, mücadelenin yürütüleceğinin altı çizildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Seyit Rıza ve arkadaşlarını idam edilişinin 83. yılında andı.

Taksim Tünel Meydanı'nda düzenlenen anmada, "1937 İstiklal Mahkemesi'nin Elazığ Tunçeli mahkeme kararları yok hükmünde sayılsın" yazılı pankart açıldı, "Devlet resmi özür dilesin", "Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın" dövizleri ve Seyit Rıza ile arkadaşlarının fotoğrafları ve karanfil taşındı. Ayrıca pankartın önüne mumlarla 83. yıl yazıldı.

Anmaya HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu, HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, ESP İstanbul İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, Devrimci Parti MYK üyesi Burcu Gül Çubuk katıldı. 

AVCI: DEVLETTEN RESMİ ÖZÜR BEKLİYORUZ
Anmada konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, Dersim'in devletin resmi özrünü bekleyen bir soykırım olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı'nın "Eğer varsa böyle bir kural ben özür dilerim" dediğini hatırlatan Avcı, böyle bir özrü kabul etmediklerini, özrün resmi olmasını, idam edilenlerin mezar yerlerinin açıklanması, özel eşyalarının iade edilmesi gerektiğini belirtti.

İdam edilenlerin itibarlarının iadesi gibi birşey istemeyeceklerine dikkat çeken Avcı, idama başları dik, onurlu gittikleri için itibarlarından zerre birşey kaybetmediklerinin altını çizdi. Seyit Rıza'nın Elazığ Sivrice'de Mustafa Kemal ile olan görüşmesine işaret eden Avcı, "Atatürk'ün 'özür dilersen aileni ve seni sürgüne göndermyiz' dedi ve Pir Rıza 'özür dileyecek birşeyim yok' dedi. Pir Rıza, 'ben size baş eğmedim bu da size dert olsun' diyerek o tarihi konuşmayı yapmıştır" dedi.

İdamın nasıl gerçekleştiğini hatırlatan Avcı, yaşanan hukuksuzlukları sıraladı. Avcı, ittihatçı ve tekçi zihniyetin bu topraklarda gerçekleştirdiği tüm katliamlar için tüm hukuksuzluklar için de özür dilenmesini istedi. "Devlet hakikatler komisyonu kurmalı, halkımızdan özür dilemelidir" diyen Avcı, Dersim soykırımında yaşamını yitirenleri anarken, onların bıraktığı baş eğmeyen direniş mirasını sürdüreceklerini vurguladı.

BULUT: TÜM KATLİAMLAR AYDINLANANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut ise hesaplaşılmayan tüm soykırımların yenilerinin yaşanmasına cesaret verdiğini dile getirdi. Bulut, "Her katliamın sorgusu yapılmaz, hesap sorulmazsa başka katliamlara sebebiyet verir. Bu topraklarda bu yüzden bu kadar kan dökülür, bu topraklarda bu yüzden bu kadar can alınır. Bizler bu katliamlar aydınlanana kadar mücadele edeceğiz" dedi.

"Biz bu topraklarda çok zulüm gördük ama bir o kadar da direniş gördük" diyen Bulut, kendilerinden önce katledilenlerin, direnenlerin mücadelelerini omuzladıklarını ve daha da ileriye taşıyacaklarını söyledi. Bulut, "Bu toprakların adalete ihtiyacı var ama geçmişle de hesaplaşmaya ihtiyacı var" dedi.

Yaklaşan 25 Kasım'a işaret eden Bulut, "Biz kadınlar sesimizi yükselttikçe, mücadele ettikçe bu sistemin değişmesi asla imkansız değildir. Bizler bu toprakların kaderin değiştirecek insanlarız" ifadelerini kullandı. Bulut, sistemle dertleri olduğunu ve Seyit Rıza ve arkadaşları gibi baş eğmeyerek direneceklerini vurguladı.

UĞURLU: SEYİD RIZA'NIN MESAJINI ALDIK DİRENİYORUZ
HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu da Seyit Rıza'nın idama yürürken sarf ettiği tarihi sözlere işaret etti. Uğurlu, "Giderken iki tarafa da mesaj verdi; devrimcilere 'diz çökmeyin direnin' dedi. Biz o mesajı aldık ki buradayız, alanlardayız. Devlete de şu mesajı verdi, siz hak arayanları yok edemezsiniz, öldüremezsiniz. Biz bir giden bin geliriz" dedi.

Uğurlu, şöyle devam etti: "Bu devlet anlayışını bu kurucu devlet aklının halklara, Kürtlere, kadınlara, Alevilere, Ezidilere tüm ötekilere verecek hiçbir şeyi kalmadı. Bu devletten hiçbir şey beklemiyoruz. Bizi güçlü kılacak, yarınları kuracak olan şey burada. Her birimizde Seyit Rıza'nın ruhu var, ona layık olmaya çalışıyoruz. Tüm baskılara rağmen, and içtiğmiz, uğrunda bedel ödemeye razı olduğumuz, ödediğimiz o Yeni Yaşam'ı kuracağız. Mutlaka kuracağız."

PİROĞLU: ŞİMDİ AYAĞA KALKMA VE HESAP SORMA ZAMANI
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, yeni katliamlar yaşanmasın, yeni kanlar akmasın diye 83 yıl sonra bile hesap sorduklarını dile getirdi. Piroğlu, "Devletin bütün zor aygıtlarıyla, köylünün, işçinin hakkını arayan Kürt'ün, Alevi'nin karşısına dikildiği bu günlerde bu zor aygıtını teşhir etmek için Seyit Rıza'nın peşinden koşuyoruz. Biliyoruz ki, bu katliamlarla yüzleşmek devletin kendi suçlarıyla yüzleşmesi demek aslında bugün bu suçların tekrar işlenmemesi demektir" dedi.

Adaletin devletin bahşettiği bir lütuf olmadığının altını çizen Piroğlu, "Adalet talebi bu zalim iktidarın devrilmesi talebidir. Biz Seyit Rıza'nın peşinden koşuyoruz çünkü biz onun sözüne, onun kavgasına sahip çıkıyoruz. Biliyoruz ki ondan bugüne diz çökmeyenler kazanır. Biliyoruz ki ondan bugüne zulme karşı direnmenin tek yolu diz çökmemektir. Diz çökmeyerek bugüne geldik, şimdi ayağa kalkacağız, hesap soracağız. Devletin yapmadığını yapacağız, o adaleti bu ülkede inşa edeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Seyit Rıza ve arkadaşları için üç dakikalık sessiz eylem yapıldı. Bu sırada sanatçı Doğan Çelik, gülbeng veril.

Anma, "Dersim'i unutma, unutturma" sloganı, alkış ve zılgıtlarla sona erdi.