3 Ekim 2024 Perşembe

SETA 'itiraf' raporunu yayından kaldırdı

SETA, Türkiye destekli SMO içerisinde çocukların silah altına alındığına yer verdiği raporunu yayından kaldırdı.

Gazetecileri fişleyen raporla gündeme gelen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA), "Suriye Milli Ordusu (SMO)" raporu yayından kaldırıldı.

SETA'dan Ömer Özkızılcık'ın "Suriye Milli Ordusu" başlığıyla hazırladığı ve 18 Kasım'da Türkçe ve İngilizce yayınlanan rapor, "Somut rakamlar ve veriler sağlaması açısından kendi alanında bir ilktir" denilerek verilmişti.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre raporun, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik TSK'nın saldırılarında yer alan SMO'nun, ilk üç kolordusu bünyesinde bulunan bin 551 kişiyle 11-18 Aralık 2019 tarihleri arasında internet üzerinden yapılan anket verileri kullanılarak hazırlandığı belirtildi.

Rapordaki, SMO'lulara yöneltilen yaş ve kaç yıldır savaşta yer aldıklarına yönelik soruların yanıtları, SMO içerinde yer alanların büyük bir bölümünün çocuk yaşta silah altına alındığını ortaya çıkardı. Raporda, anketi yanıtlayan SMO milislerinin yüzde 7,85'i 18-20 yaş arasında olduğunu kaydedilirken, sadece yüzde 3,66'sı 2 ve daha az yıldır SMO içerisinde yer aldığı belirtildi. Bu veriler, ankete katılan SMO'luların en az yüzde 4'ünün 18 yaşından küçükken Suriye iç savaşında çatışmalarda yer aldığını ortaya koydu.

EDİTORYAL TASARRUFMUŞ!
SETA yetkilileri, raporun internet sayfalarından "editoryal tasarruf" gerekçesiyle silindiğini belirtirken, konuyla ilgili başka bir açıklama yapılmadı. Çocukların silah altına alınması, daha önce Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına da yansımıştı.

SMO, Birleşmiş Milletler (BM) dahil birçok insan hakları örgütleri raporunda işlediği savaş suçlarıyla sık sık gündeme geliyor. Bölgede infaz, taziz-tecavüz, yağma ve talan gibi birçok suçla anılan SMO'nun çocukları silah altına aldığı da biliniyordu. SETA'nın da bunu kabul etmesi dikkat çekmişti.