3 Ekim 2024 Perşembe

SES'ten Antep açıklaması: Sağlıkta dönüşüm yaşamdan koparmaya devam ediyor

SANKO Üniversite Hastanesi'nde yaşanan patlama sonrası 9 hastanın yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yapan SES, alınmayan İSG önlemleri ve Sağlıkta Dönüşüm Programının ve onun yarattığı tahribatların sonucu olduğu belirtildi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, Antep'te sabaha karşı saat 04.45 sularında SANKO Üniversite Hastanesi'nde Covid-19 yoğun bakım servisinde oksijen cihazı/cihazlarından kaynaklı meydana gelen patlama sonucu çıkan yangında 9 hastanın yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yaptı.

Patlamanın alınmayan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemleri nedeniyle meydana geldiğini belirten SES, "Sağlığın çok tehlikeli ve ağır işler sınıfında olmasının ne denli haklı bir gerçeklik olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sağlık emekçileri Covid-19 pandemisi ile savaşırken, hem hastalanma ve yaşamlarından olma riskiyle hem de böylesine can güvenliklerini tehdit eden patlama vs. gibi fiziki tehlikeler ile karşı karşıya kalmaktadır" dedi.

Açıklamada, yaşananların iktidarın 2003 yılında hayata geçirmeye çalıştığı ancak SES'in ve konuya duyarlı sağlık emek ve meslek örgütlerinin direnişi sonucu ancak 2008 yılında uygulanmaya başlanan sözde Sağlıkta Dönüşüm Programının ve onun yarattığı tahribatların sonucu olduğu hatırlatıldı.

Sağlığı özelleştirmenin, kar hırsının, sağlığı bir meta olarak görmenin, sağlık kurum ve kuruluşlarını bir işletme, hastaları ise müşteri olarak gören bir anlayışın sonucu 9 kişinin hayatına mal olduğunu vurgulayan SES, "Ayrıca teknoloji bu kadar gelişmişken hala vatandaşların tedavi ve rehabilite olmak için gittikleri hastanelerde böyle teknik arızaların yaşanması ve patlamaların olması düşündürücüdür. Keza bir yataklı tedavi kuruluşunda böyle bir vakanın yaşanması tek kelimeyle bir güvenlik, tedbir ve ihmal sorunudur" diye belirtildi.

İktidara seslenen SES, şu ifadeleri kullandı "Öncelikle ve ivedilikle İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSG) yasasını işçilerin, emekçilerin örgütlü olduğu kurumların önerileri ve talepleri doğrultusunda düzenleyin ve bunun gereklerini yerine getirin. Sağlıkta dönüşümden vazgeçin. Kamusal, erişilebilir, nitelikli, ücretsiz, eşit ve anadilinde sağlık sistemi mümkün ve bunun gereklerini yerine getirin. Sağlığın özelleştirme işlemlerini durdurun. Sağlık her vatandaşın kamusal hakkıdır. Bunun önündeki tüm engelleri kaldırın. Sağlığa daha fazla bütçe ayırın. Sağlık emekçilerinin güvenle çalışabilecekleri ortamları hazırlayın. Ayrıca hastaların güvenle ayakta ya da yatarak tedavi olacakları hastaneleri insan onuruna yakışır şekilde oluşturun."

Antep'te yaşamını yitirenlerin ailelerine baş sağlığı dileyen SES, "Bu olayın tüm yönleriyle araştırılmasını ve aydınlatılmasını, sorumlularının ise yargı önüne çıkarılarak hesap vermelerini talep ediyoruz" dedi.