3 Ekim 2024 Perşembe

SES Diyarbakır Şubesi eski Eşbaşkanı Oruç tahliye edildi

SES Diyarbakır Şubesi eski Eşbaşkanı Recep Oruç, 15 yıl hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

SES Diyarbakır Şubesi eski Eşbaşkanı Recep Oruç'un, DTK delege listesinde isminin bulunması, sendikal eylemleri talimat alarak yaptırdığı ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis istemiyle yargılandığı davanın duruşması görüldü.

Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde avukatların katılmadığı ilk duruşmaya Oruç, tutuklu bulunduğu hapishaneden SEGBİS ile katıldı. Duruşmayı HDP milletvekilleri Remziye Tosun ve İmam Taşçıer, SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken ile Oruç'un ailesi izledi.

Hakkındaki iddiaların suç teşkil etmediğini söyleyen Oruç, katıldığı eylemlere kimsenin talimatı olmadan katıldığını, eylemlerin sendikal faaliyet olduğunu belirtti. Katıldığı eylemlerin Anayasa ve yasalarca güvence altına alınan "düşünce ve ifade özgürlüğü" kapsamında olduğunu dile getiren Oruç, 22 Temmuz'dan beri tutuklu olduğunu hatırlatarak, tahliyesini talep etti.

Savcı, Oruç'un tutukluluğunun devamı yönünde görüş bildirdi.

Oruç'un tutuklu bulunduğu süreyi dikkate alarak tahliyesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.