21 Eylül 2024 Cumartesi

SES: AKP'nin çocuk istismarı karnesi 'Tek hastanede 1260 gebe çocuk'

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle basın toplantısı düzenleyen SES, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gebe çocuklara ilişkin bakanlık raporunu değerlendirerek AKP'nin çocuk istismarını meşrulaştıran icraatlarını saydı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısında konuşan SES Eşbaşkanı Gönül Erden, "Kız çocukların haklarının korunması ve istismarın önlenmesi için atılan adımların olumlu sonuçlarından, kız çocuklarına yönelik eşitsizlikle mücadelede nasıl ilerlemeler yaşandığından bahsediyor olabilmeyi ne çok isterdik" diyerek çocuklar yönelik istismarı konuşmanın üzüntü verici olduğunu belirtti.
 
"Çocukların korunmasının temel olarak belirlenmediği, siyasi hedef ve ihtiyaçların çocukların yaşamlarına ve geleceklerine tercih edildiği, muhafazakar politikalar ve uygulamaların eşitsizliği ve istismarı artırdığı, çocukların korunmasına ilişkin oluşturulması gereken sistemde ileriye değil geriye doğru yol aldığımız bir tablo" diyen Erden, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 5 ayda yaşları 18'in altında 158 çocuğun gebe kalmasına dair Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı soruşturma raporuna değindi.
 
Sağlık Bakanı'nın 15 yaş üstü çocuklarla ilgili bildirim yükümlülüğü olmadığı yönündeki açıklamalarını ve olayı açığa çıkaran sosyal hizmetler uzmanının sürgün edilmesini hatırlatan Erden, "Bakanlığın Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi ile ilgili soruşturma raporu sonucu ise bu tablonun çok daha vahim olduğunu ortaya çıkarmış durumda. Rapora göre, Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde 2016 yılında 1260 çocuğun hamileliği tespit edilmiş, bu çocukların 64'ü 15 yaş altında" dedi.
 
Soruşturma sonucunun basına yansıdığından bu yana hiç bir yetkiliden açıklama yapılmadığını söyleyen Erden, "Rakamlar soğuktur; rakamların soğukluğu ardında ise çocukların istismar edilen hayatları, ortadan kaldırılan hakları, çocukların gelecekleri, özlemleri, korkuları vardır. Burada söz konusu her rakam bir candır, istismara uğramış, kendi çocukken gebe bırakılmış çocuklar" diye belirtti.
 
İSTİSMARIN FATURASI SAĞLIK EMEKÇİLEİRNE ÇIKARILAMAZ
 
Bakanlığın raporunda çocuk cinsel istismarında gelinen vahim tablonun ne olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Erden, 2016 yılı genelinde hamile bırakıldıkları tespit edilen çocuklarla ilgili gerekli işlemler için 33 doktor ve iki sosyal hizmet uzmanının kusurlu bulunduğunu ve 11 doktor ve iki sosyal hizmet uzmanı için ise savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.
 
Dönemin hastane başhekimi Ali Gedikbaşı hakkında da suç duyurusunda bulunulduğunu ve başhekim yardımcısı Akif Akça'nın da "kusurlu" olduğunun tespit edildiğini kaydeden Erden, ortaya çıkan kusur ya da ihmalin, sadece sağlık emekçilerine ait olamayacağını söyledi.
 
İstanbul Bölge İdari Mahkemesi'nin 18 yaş altı gebeliklerin adli makamlara bildirilmesinin zorunluluğu ile ilgili kararını hatırlatan Erden, Sağlık Bakanlığı'nın hastanelere gönderdiği '15 yaş üstü gebeliklerde bildirim zorunluluğu yoktur' şeklindeki genelgesi ile ilgili işlem başlatılması gerektiğini kaydetti.
 
"Sağlık Bakanlığı'nın soruşturma raporu ve İstanbul Bölge idare Mahkemesi kararı bu konudaki keyfi yorumları ortadan kaldırmaktadır. Hiç bir yetkili bu kararın dışında görüş bildiremez, buna aykırı işlem yapamaz" diyen Erden, bakanlığın önceki genelgesini düzeltmesi gerektiğini söyledİ.
 
AKP'NİN SİCİLİ BOZUK
 
Erden çocuk istismarının artmasına yönelik AKP'nin icraatlarını ise şöyle sıraladı:
 
- 2009 yılında Milli Eğitim Bakanlığı yönetmelik değişikliğiyle ortaokul ve lise öğrencilerinin nişanlanmasının serbest bırakılması,
- 2013 yılında evli öğrencilerin açık öğretim lisesine yönlendirilmesini,
- 2015 yılında Anayasa Mahkemesi, resmi nikâh kıymadan dini nikâh kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesini ortadan kaldırmasını
- Anayasa Mahkemesi tarafından "Çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşının 15'ten 12'ye indirilmesi"ni, 2016 Kasım ayında çocuk istismarcılarının evlilik yoluyla cezasız bırakılmasını öngören bir önerge AKP hükümeti eliyle Meclise getirilmesini,
- 2017 Mayıs ayında çocuk istismarının önlenmesi için hazırlanan ve hadım cezasının gündeme geldiği araştırma önergesi
- Her vesile ile çocuk yaşta evliliğin aklanması, kız çocuklarının istismar edilmesinin "inançla, gelenekle" açıklanarak meşrulaştırılması
- "Bir kereden bir şey olmaz" denerek Ensar Vakfı'nda ortaya çıkan istismarda çocuklara değil vakfa siper olunması
- Diyanet İşleri Başkanlığı' nın "9 yaşındaki kız çocukları evlenebilir" açıklaması
 
HER ÇOCUK HAKALRI İLE VARDIR
 
"18 yaşın altındaki her birey çocuk olarak kabul edilmeli, tüm hukuki düzenlemeler buna uygun hale getirilmelidir. Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere, çocuğun cinsel istismarının ortadan kaldırılması için acil olarak harekete geçilmeli; çocukların korunması öncelik olarak alınarak, çocukların istismardan korunacağı bir sistem için alarma geçilmeli, kapsayıcı politikalar oluşturulmalıdır" diyen Erden, bu politikaların yıllardır bu alanda çalışma yürüten kurumların birikimi, bilgisi ve önerileri dikkate alınarak yapılması gerektiğini ifade etti.
 
"Bu tabloyu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz" diyen Erden, çocuğun üstün yararının her şeyden önde tutulacağı, temel haklara ayrımsız-eşit ulaşabilecekleri bir dünya için mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.