2 Ekim 2024 Çarşamba

'Servet Turgut'un ölümünden sorumlu olanlar yargılansın'

İHD, ÖHD ve ÇHD İzmir şubeleri Şiban ve Turgut'a işkence yaparak helikopterden atan, Turgut'un ölümünden sorumlu olanların yargılanmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir şubeleri, Van'da askerler tarafından helikopterden atılarak öldürülen Servet Turgut için açıklama yaptı. 

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan eylemde basın açıklamasını Şükran Öztürk, okudu.

Çatak'ta, 11 Eylül'de gözaltına alınan Osman Şiban ve Servet Turgut'un iki gün sonra hastanenin yoğun bakımında bulunduğunu hatırlatan Öztürk, Turgut'un, 20 gün sonra yaşam mücadelesini kaybettiğini söyledi. 

Valilik ve diğer yetkili kurumların, tanıkların ifadelerine ve delillere rağmen olayın üzerine kapatmaya çalıştığına dikkat çeken Öztürk, "Devlet yetkililerinin bu açıklamaları, geçmişte halka ve muhaliflere yönelik güvenlik güçleri ve paramiliter güçler eliyle gerçekleştirdikleri öldürme, yok etme, kaçırma, kaybetme, karakollarda işkencede öldürdükleri kişilerin 'kafasını duvara vurdu', 'pencereden atladı', 'intihar etti' gibi söylemleri aratmamaktadır" dedi. 

Geçmişten beri binlerce kişinin işkencede katledildiğini, kaybedildiğini söyleyen Öztürk, sorumluların da yargılanmadığını ifade etti.

Şiban ve Turgut'a yapılan işkencenin insanlık suçu olduğunu vurgulayan Öztürk, faillerin tespit edilerek yargılanmasını istedi.