2 Ekim 2024 Çarşamba

Sendika ve meslek örgütlerinden savaşa karşı barış çağrısı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısıyla başlayan emperyalistler arası savaşa karşı sendika ve meslek örgütleri İstanbul'da eylem yaptı, "Savaşa hayır barış hemen şimdi" çağrısında bulundu.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) çağrısıyla İstanbul Kadıköy'de eylem yapıldı.

"Savaşa hayır, barış hemen şimdi" çağrısı yapılan eyleme TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Merkez Konseyi üyesi Dr. Çiğdem Arslan'ın da katıldı.

Eylemde sendika ve meslek örgütleri adına ortak açıklamayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu.

Bir haftayı aşkın bir süredir devam eden savaşta ağır bir insani yıkım yaşandığına işaret eden Çerkezoğlu, çatışmanın kaybedeninin Rusya ve Ukrayna emekçileri başta olmak üzere bölge halkları olacağını belirtti.

'SAVAŞ IRKÇILIK, CİNSİYETÇİLİK, YOKSULLUK DEMEK'
Çerkezoğlu, savaşın ölüm, acı, gözyaşı, yıkım, baskı, şiddet, sömürünün katmerlenerek artması, emekçilerin ekmeğinin küçülmesi, zenginlerin kasalarının dolması, emeğin haklarının ortadan kaldırılması, insan haklarının, hukuk ve adaletin hiçe sayılması, ekosistemin, doğanın tahrip edilmesi, açlık, yoksulluk, göç, ırkçılık, cinsiyetçilik ve ayrımcılık demek olduğunu vurguladı.

'MÜLTECİLERE AYRIM OLMADAN SINIRLARI AÇIN'
Sivillerin can güvenliğini tehdit eden ağır saldırıların sürdüğünü hatırlatan Çerkezoğlu, Ukrayna'yı terk etmek isteyenlere tüm komşu ülkeler sınırlarını açması çağrısında bulundu. Çerkezoğlu, mültecilere yönelik ayrımcılığa da dikkat çekti, "Mültecilere sınırları kapatmak veya ırkına, kökenine, inancına göre mülteci seçmek insanlık suçudur" diye konuştu.

'TÜM ASKERİ PAKTLAR DAĞITILSIN'
Savaşı durdurmak için geç olmadığını söyleyen Çerkezoğlu, "Rusya kendi halkının sokaklardan yükselen barış taleplerine kulak vermeli, saldırılarını derhal durdurmalıdır. Ukrayna'daki tüm yabancı güçler geri çekilmeli, Ukrayna'daki tüm halklar kendi gelecekleri hakkında silahların gölgesinden uzak bir biçimde karar verebilmelidir. Dünya ölçeğinde de tüm askeri paktlar dağıtılmalı, başka ülkelerdeki askeri varlıklar sonlandırılmalıdır. Silahlanmayı ve yayılmayı esas alan politikalarından vazgeçilmelidir" çağrısında bulundu.

'RUSYA İLE NÜKLEER ANLAŞMALARA SON VERİLSİN'
İktidarın NATO'da genişlemeye yönelik yaklaşımına itiraz ettiklerini kaydeden Çerkezoğlu Rusya ile nükleer anlaşmalara son verilmesini istediklerini vurgulayarak şunları ekledi: "Ülke kaynaklarının savaş politikaları için kullanılmasını, saldırgan devletleri vergilerimizle beslemek istemiyoruz."

BAŞKA BİR DÜNYA İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI
Emperyalist ve yayılmacı politikaların emekçilere yıkım getirdiğini kaydeden Çerkezoğlu şu çağrıda bulundu: "Bizler farklı emperyalist kampların yayılmacı tezlerini, savaş gerekçelerini reddediyor, savaşsız, sömürüsüz 'Başka bir dünya mümkün' diyoruz. Biz Türkiye'nin emek ve demokrasi güçleri için dünyadaki tüm dostlarımızı savaşa karşı barış, silahlanmaya karşı sosyal haklar, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı halkların kardeşliği, baskıcı iktidarlara karşı demokrasi, emeğin sömürüsüne karşı eşitlik için, 'başka bir dünya için' ortak mücadeleye çağırıyoruz."