2 Ekim 2024 Çarşamba

'Savaş en büyük ekolojik yıkımdır'

Savaşın en büyük ekolojik yıkım olduğunun altını çizen İklim Adaleti Koalisyonu, Rusya'nın Ukrayna işgaline tepki gösterdi. Bu savaşın halklar arasında değil iktidar sahipleri arasında olduğu hatırlatılan açıklamada, Rusya ve Nato'nun derhal geri çekilmesi istendi. 

İklim Adaleti Koalisyonu, Rusya'nın Ukrayna işgalinin derhal sonlandırmasını istedi. İklim krizinin baş sorumlusu olan fosil yakıtlar üzerinden sürdürülen kanlı oyunların bir parçası olarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği belirtilen açıklamada, gezegenin kaynaklarının insan ve doğa yararına değil onları sömürmek ve yok etmek için kullanılmasına neden olan bu sistemin ekonomik ve politik rekabet üzerine kurulu olduğu, ürettiği savaşların da bu rekabeti bir üst seviyeye taşığı vurgulandı. 

Savaşın en büyük ekolojik yıkım olduğunun altı çizilen açıklamada, sorunun halk arasında değil kan dökmekten çekinmeyen iktidar sahipleri arasında olduğu hatırlatıldı. Açıklama şöyle devam etti: "Dolayısıyla, Rusya'nın, Ukrayna'yı işgal etmesinde, mazeret olarak Rus asıllı halkın yaşadığı bölgeleri göstermesini, halkların kendi kaderini tayin hakkını emperyalist savaşların bahanesi olarak kullanılmasını reddediyoruz.

İklim Adaleti Koalisyonu olarak bu işgalin bir an önce durdurulması için, tüm dünya halklarını savaş karşıtı mücadelenin bir parçası olmaya çağırıyoruz. Toplumsal sorunların demokratik, adil ve ekolojiyle uyumlu çözümü ancak böylesi bir barış hareketiyle mümkün olabilir. Yoksulluk ve iklim değişimi ile mücadele için hepimize gerekli olan kaynakları boşa harcayan ve tüketen silahlanma yarışlarını durdurun.

Hem Rusya hem de NATO güçleri geri çekilsin. NATO'yu genişletmeyin, dağıtın. Dünyayı silahsızlandırın."