7 Ekim 2024 Pazartesi

Sarayın rektörü, İstanbul Sözleşmesi'ne saldırdı

Erkek egemenliği, kadınların özgürlük mücadelesini engelleme, kadın katliamlarının önünü açmanın aracı haline getirmek istediği İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik saldırılarına devam ediyor. Bu kez Üsküdar Üniversitesi'nin rektörü Nevzat Tarhan, kadınların okumaması gerektiğini söyledi, İstanbul Sözleşmesi'nin "ensest"in önünü açtığını ileri sürdü.

Kadınlara, LGBTİ+'lara ve çocuklara yönelik cinsel saldırılar karşısında sessiz kalanlar, İstanbul Sözleşmesi'ne saldırmaya devam ediyor. Meclis'te Kadına Karşı Şiddetin Araştırılması Komisyonu toplantısına katılan farklı üniversitelerden akademisyenler arasında bulunan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan, İstanbul Sözleşmesi'nin "ensest"in önünü açtığını savundu. Muhalefet partilerinden kadın vekiller Tarhan'a tepki gösterdi.

Akademisyenlerin katıldığı toplantının amacının, kadına karşı şiddetin durdurulması, kadın haklarının gasp edilmemesi ve eşit yaşam için yapılması gerekenlerin tartışılması olduğu belirtilirken, toplantıya erkek akademisyenlerin de katılması dikkat çekti. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinin tartışılacağı iddia edilen toplantıya katılan erkekler, İstanbul Sözleşmesi'ni yargılamaya çalıştı. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Tarhan, İstanbul Sözleşmesi'nde geçen toplumsal cinsiyet rollerini "muz"a benzetti, kadın ve erkeğin eşit olmadığını söyledi, bunu da biyolojik farklılıklara dayandırmaya çalıştı.

Tarhan şunları söyledi: "Kadın ve erkek biyolojik olarak eşit değil; çünkü birinde testosteron hormonu, birinde östrojen hormonu var. Yani matematiğe karşı çıkıyorsanız çıkabilirsiniz ama biyolojik olarak kadın beyni erkek beyninden farklı. Sözleşmede cinsiyetle ilgili tanım net değil. Rol kavramını belirsiz bırakmış, belirsiz bıraktığı için herkes kendisine göre anlıyor, muz gibi, insan ne yerse ona benzetiyor. Böyle bir cinsiyet rolü."

Tarhan, saraya yaranmak için, Erdoğan'ın imzanın çekilmesi kararı aldığı İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik saldırısını, sözleşmenin "ensest" saldırıya neden olduğunu söyleyerek sürdürdü. Tarhan, "Biz eğer öyle bir karar vereceksek, ensestin önünü açıyorsak, buyurun, isteyen yapsın bunu. Biz şimdi, şu anda eğer böyle bir kararla toplumda kültürel değişimle ilgili bir karar veriyorsak gelecekte bizi bu bekliyor, ben bunu demek istiyorum" dedi.

CHP'li Gamze Taşcıer Tarhan'ın Diyanet TV'de sarf ettiği, "100 öğrenciden 47'si kız öğrenci. Okutmanın arkasında evlilik karşıtlığı var" şeklindeki sözlerini anımsatarak, gerici açıklamalarının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Tarhan, bu sözleri neden sarf ettiğini hatırlamadığını öne sürerken komisyonun AKP'li Başkanı Öznur Çalık devreye girdi. Tarhan'ı savunan AKP'li Çalık, "Sizi tanıyan insan olarak insan hakları ve kadın hakları konusundaki hassasiyetinizi, aileye hassasiyetinizi biliyorum" dedi.