6 Ekim 2024 Pazar

Sarayın polisi gıyabi cenaze namazına saldırdı

AKP'nin lebalep kongreleri ve tarikat liderlerinin tıklım tıklım cenaze törenlerine müdahale etmeyen polis, Emek ve Adalet Platformu'nun işçiler için kılmak istediği gıyabi cenaze namazına saldırdı. Eyleme katılanlar polisin işkencesiyle gözaltına alındı. Saldırının ardından Üsküdar Meydanı'nda açıklama yapmak isteyen platform üyelerine polis ikinci kez saldırdı.

Emek ve Adalet Platformu, Üsküdar Mihrimah Sultan Camii'nde koronavirüsün değil, emekçilerin hayatını yok sayan pandemi politikalarının öldürdüğü binlerce işçi için gıyabi cenaze namazı kılmak istedi. Polis kitleye iki kez saldırarak 8 kişiyi gözaltına aldı.

AKP'nin lebalep kongreleri ve tarikat liderlerinin dip dipe cenaze törenlerine müdahale etmeyen polis, Emek ve Adalet Platformu'nun gıyabi cenaze törenine saldırdı. "Salgın değil, düzeniniz öldürür" yazılı pankart açan kitleye saldıran polis, platform üyelerini yerlerde sürükleyerek, işkenceyle gözaltına aldı.

Saldırının ardından Üsküdar Meydanı'nda açıklama yapan Emek ve Adalet Platformu üyeleri, iktidarın zulmünü hatırlatmak için toplandıklarını söyledi. Pandemi sürecinde önlemler alınmadığı için öldürülen, her gün hayatı pahasına çalışmak zorunda bırakılan işçilerin katilinin patronlar ve onları koruyan iktidar olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Polis ve hükümet her zaman olduğu gibi sadece karşısında olduğumuz için demokratik haklarımızı kullanacak bir alan bırakmadı. Basın açıklaması pandemi şartlarına uyduğu müddetçe anayasal hakkımız olmaya devam ediyor. İktidar kendisi lebalep kongrelerini yaparken, istediği her yerde cenaze namazları kılarken konu emekçiler, işçiler olunca her yerde saldırıyor. Bu bir çifte standarttır" denildi.

Polis burada da platform üyelerine saldırarak gözaltına aldı.

Emek ve Adalet Platformu, sosyal medya hesabından polis saldırılarına ilişkin görüntülere yer vererek, "Pandemi politikalarında hayatını kaybeden emekçiler için yaptığımız basın açıklaması ve kıldığımız gıyabi cenaze namazına müdahale eden polis sekiz arkadaşımızı gözaltına aldı. Üsküdar Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolüne götürüyorlar" bilgisini paylaştı.

Platform eylemin amacını şu şekilde açıkladı: "Pandemi süresince öldürülen işçiler için kılacağımız gıyabi cenaze namazına polis müdahale etti. Şimdi Mihrimah Camiinde engellenen gıyabi cenaze namazımızı kılmak ve duamızı etmek için buluştuk. Kendinizden olmayana uyguladığınız sözde yasaklarınız sesimizi kısamayacak!

"Koronavirüsünün değil, emekçilerin hayatını yok sayan pandemi politikalarının öldürdüğü binlerce işçi kardeşimiz için Üsküdar Mihrimah Sultan Camii'nde gıyabi cenaze namazına durduk. Firavunun askerleri de oradaydı. Ama sözümüzü bastıramadılar!"