25 Kasım 2024 Pazartesi

Sara Kaya için müebbet hapis istemi

Yerine kayyum atanan Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya, hakkında açılan davanın 9. duruşmasında da tahliye edilmedi. Savcı, Kaya'nın "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" ile cezalandırılmasını talep etti.
Mardin'in Nusaybin ilçesinde, 13 Ocak 2017 tarihinde evine yapılan baskınla gözaltına alındıktan 14 gün sonra tutuklanan ve yerine kayyum atanan Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya hakkında açılan davanın 9. duruşması  Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. "Devletin birlik ve bütünlüğünü bozma" iddiasıyla yargılanan Kaya, SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Kaya'nın avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı, HDP Mardin milletvekilleri Ebru Günay ve Pero Dündar ile HDP il ve ilçe yöneticileri takip etti.
 
SAVCILIK MÜEBBET HAPİS İSTEDİ
 
Savcı, Kaya'nın belediyeye ait araçları "örgüt mensuplarına vermek suretiyle örgüte yardım ettiği" iddiası ile "Görevini kötüye kullandığı, kamu malına zarar verdiği ve trafik güvenliğini tehlikeye soktuğunu" iddia etti. Savcı, Kaya'nın "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozduğu", "Zincirleme örgüt propagandası yaptığı" ve "Halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiği" iddialarıyla cezalandırılmasını ve "ağırlaştırılmış müebbet" hapse çarptırılmasını istedi.
 
'KOLLUK KUVVETLERİ YASAYA AYKIRI DELİL ÜRETTİ'
 
Mütalaaya karşı konuşan Kaya'nın avukatı Kamuran Tanhan ise esas hakkındaki mütalaaya karşı ek süre talep etti. Savcının müvekkili hakkındaki suçlamalarına değinen Tanhan, "Müvekkil hakkında bu suçtan ceza verilmesi için dosyada yeterli delil yoktur. 2016 Mayıs ayında bu deliller toplanmaya başlanmıştır. Hukuka aykırı deliller üretilmiştir. Buna ilişkin kamu görevlileri hakkındaki soruşturma halen devam etmektedir. Müvekkil hakkında beyanda bulunan tanıklar, 'pişmanlık yasası'ndan faydalanmak isteyen kişilerdir. Tanıkların çoğu ifadelerini geri çekmişlerdir. Beyanını çekmeyen 2 tanık ise neredeyse her biri 200 kişi hakkında teşhiste bulunmuşlardır. Yine yapılan bu teşhislerde yasaya aykırı teşhis yapılmıştır" diye konuştu.
 
Kaya hakkında 302. maddeden dava açılmasının tutuklu yargılanmasına gerekçe yapılamayacağını söyleyen Tanhan, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına uyulması gerektiğine işaret etti. Tanhan, "Müvekkil belediye başkanı olmasa bu suçlamalarla karşı karşıya kalmazdı" diye konuştu. Kaya hakkında Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde de bir başka yargılama olduğunu ve suçlamaların benzer olduğunu aktaran Tanhan, tahliye talep etti.
 
'KAYMAKAM ARAÇLARI İSTEDİ'
 
Ardından söz alan Kaya, esasa ilişkin savunma yaptı. "Belediye araçlarını örgüt üyelerine teslim etti" iddiasını ret eden Kaya, "Ben kamyon ve araçları dönemin kaymakamının talebi üzerine göndermiştim. Ben belediye başkanı olmam nedeniyle şu an bu durumdayım. Araçları benden isteyen kaymakam neden yargılanmıyor. Ben göndermemiş olsam, neden göndermedim diye yargılanacaktım. Kamyona el konulmuş, bu benim suçum değildir. Buna ilişkin kurumlardan yazı gelmiş, bu yazılar dosyadadır. Bütün tanıklar aynı şekilde beyanda bulunmuştur. Kamyonları gönderirken, emniyete de haber verdim. Emniyet araçları oradaydı. Benim hakkımda TEM Şube Amiri Ünal Uyar kumpas hazırlamıştır. Kendisi de şu an sahte delil üretmekten yargılanmaktadır. Tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum" şeklinde kendisini savundu.
 
TAHLİYE EDİLMEDİ
 
Savunmaların ardından mahkeme, esasa ilişkin Kaya ve avukatına süre verilmesini kararlaştırdı. Mahkeme, "kaçma şüphesinin bulunması" ve "adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı" gerekçeleri ile Kaya'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 7 Ocak 2019 tarihine ertelendi.