3 Ekim 2024 Perşembe

Sancar: Ellerinden geleni yapıyorlar ama dimdik ayaktayız

HDP Bahçelievler İlçe Örgütü'ne yönelik faşist saldırıya ilişkin konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, saldırının amacının HDP'yi siyaset dışı itmek olduğunu kaydetti. Kaybetme korkusu yaşayan iktidarın HDP'yi hedef gösterdiğinin altını çizen Sancar, ablukaya rağmen toplanan kitleyi gösterdi ve "HDP umuttur umut dimdik ayakta" dedi. Sancar, İzmir'de Deniz Poyraz'ı katleden faşist Onur Gencer'in yarın ilk duruşmasının görüleceğini hatırlattı ve dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü'ne yönelik faşist  saldırı protesto edildi. HDP'lilerin engellediği faşist saldırgan apar topar gözaltına alınırken, çok  sayıda kişi il binası önünde toplanmaya başlamış, polis ablukası da eylemi engelleyememişti. 

Siyasi partiler, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda kişinin akın ettiği Bahçelievler'de açıklama yapıldı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Emep Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, ilçe örgütlerinin de katılımıyla düzenlenen eylemde HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafları taşındı. 

BMG: BU SALDIRI BİZE BİRLEŞİK MÜCADELE ÇAĞRISIDIR
Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) adına Mürüvvet Küçük konuştu. Kücük, "Bu saldırı faşist rejimin ne zaman sıkışırsa yöneldiği ilk hedeflerden biri olan Kürt halkına ve onun dostlarına dönük saldırıdır. Faşist ve organize bir saldırıdır. Provokasyon falan değildir tehdittir. Nasıl bir yol izleyeceklerinin mesajıdır. Bize birleşik mücadele çağrısıdır, faşizme karşı militan bir mücadele çağrısıdır. Faşistlerin anlayacağı dilden konuşma çağrısıdır" ifadelerini kullandı. 

ESP: DİRENEN BİR KÜRT HALKI VE YOLDAŞLARI VAR
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Roboskî katliamının yıldönümünde gerçekleşen bu faşist saldırının, "sizi, mücadelenizi tanımıyorum, özgürlük mücadelenizin önüne geçeceğim" demek olduğunu kaydetti. Tümüklü, "Bunun için sizi öldüreceğim, bunun için sizi hapishaneler dolduracağım, bunun için sizin belediyelerinize kayyum atayacağım. Bunun için sizi KHK'lerle işten atacağım. Ama bütün bunların karşısında yılmayan direnen her cephede, her mahallede, her sokakta direnen bir Kürt halkı var. Onların yoldaşları var, onların siper yoldaşları var" vurgusu yaptı. 

SANCAR: SALDIRININ AMACI HDP'Yİ SİYASET DIŞINA İTMEK
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da saldırının asıl amacının HDP'yi yıldırmak ve siyasetin dışına itmek olduğunu kaydetti. Sancar, "Bu saldırı şimdiye kadar yürütülen kumpas davalarının, yargı oyunlarının başka araçlarla, kanlı yöntemlerle sürdürülme planıdır. Kumpasa kaos planları ekleniyor.  Kaos planlarından medet umanlar var, HDP'nin kararlı yürüyüşünden, demokrasi, adalet, barış yürüyüşünden rahatsız olan çevreler her türlü yöntemle bizi durdurmak için ellerinden geleni yapıyor. Ama dimdik ayaktayız, mücadelemiz devam ediyor" dedi. 

'SALDIRILARIN SORUMLUSU HDP'Yİ HEDEF GÖSTERENLERDİR'
Organize olan bu faşist saldırının münferit gibi gösterilmek isteneceğine dikkat çeken Sancar, bu senaryoyu Deniz Poyraz katliamından bildiklerini söyledi. Sancar, "Her gün HDP'yi hedef gösteren iktidar, iktidar temsilcileri, iktidar ortakları ve onların yaydığı nefret dili bu saldırıların asıl sorumlusudur. Saldırıları hazırlayan zemin nefret politikalarıdır, hedef gösterme politikalarıdır ve onların korkuladır. Evet HDP'den korkuyorlar, her gün yeni bir söylem üretip hedef göstermeye devam ediyorlar. Bu politikaları da boşa çıkaracağız. Her gün televizyonlarda bizi hedef gösterenler, başta İçişleri Bakanı saldırıların siyasi sorumlusudur. Bunun hesabını mutlaka verecekler" diye konuştu. 

'HDP UMUTTUR UMUT DİMDİK AYAKTA'
İktidarın geçen günlerde görülen Umut Kitabevi davasının cezasızlıkla sonuçlanmasını sağladığını hatırlatan Sancar, "JİTEM davalarında cezasızlığın işlemesini sağladı, bunun üstüne ayrıca yeni katliam planları yapanların yararlanabileceği her türlü zemini sağlayan siyaseti de büyütmekte. Bunun temelinde gitme korkusu, kaybetme korkusu yatıyor. İktidar kaybedeceğini bildikçe korkusu artıyor. İktidar, kaybettirecek asıl gücün HDP ve HDP'nin birlikte hareket ettiği geniş demokrasi ittifakı olduğunu biliyor. İktidar kaybetme korkusuyla her türlü kaos planına zemin hazırlayacak oyunlara girişecek  bunu Deniz Poyraz yoldaşımızı katledildiğinde söylemişti. Dayanışma bu planların durmasını sağladı. Yeniden bir denemeye girişiyorlar, bunu hep birlikte boşa çıkaracağız. Bu ülkeye barışı getirmek isteyen, adalet hasreti çeken bütün çevreler, hep birlikte mücadeleyi büyütecek ve mutlaka bu nefret düzenine, yalan iktidarına talan iktidarına, kan iktidarına son vereceğiz kimsenin şüphesi olmasın. HDP halktır, işte halk burada. HDP umuttur, umut dimdik ayakta. Yolumuza devam edeceğiz demokratik siyasette ısrarcıyız" dedi. 

'KORKU İKTİDARI SARMIŞ DURUMDA'
Hiçbir oyunun, provokasyonun ve kaos planının HDP'nin demokratik siyasetteki ısrarını bozamayacağının altını çizen Sancar, "HDP'nin demokrasi ittifakını en geniş şekilde oluşturma çabalarını engelleyemeyecektir; HDP'nin bu ülkeye her kesimi kapsayan adil büyük barışı getirme mücadelesine engel olamayacaktır. Bunu bir kez daha bu çirkin ve kirli saldırı dolayısıyla bütün halkımıza duyurmak istiyoruz, en ufak bir karamsarlığa korkuya, kaygıya, umutsuzluğa asla yer yoktur. Dediğimiz gibi korku asıl iktidarı sarmıştır, korku bizim semtimize uğramaz."

'DENİZ POYRAZ DAVASINDA OLACAĞIZ'
Deniz Poyraz'ı katleden faşist Onur Gencer'in yarın görülecek ilk duruşmasını hatırlatan Sancar, "Orada da en büyük dayanışmayı en geniş katılımı göstereceğiz hep birlikte. İşte bu kirli oyunları, bu planları bozacak olan dayanışma ve ortak mücadelenin büyümesidir. Bunu da gerçekleştireceğiz sözümüz olsun" ifadelerini kullandı.