4 Ekim 2024 Cuma

Sancar: AİHM'in Demirtaş kararı ülke için bir şans

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, AİHM kararının Türkiye için bir "şans" olduğunu belirteerk, "Bu şansı kullanmadığınız takdirde daha büyük suçlar işlemek zorunda kalacaksınız" dedi. Sancar, kararın herkes için önemli olduğuna işaret etti ve kararın uygulanması için mücadele çağrısı yaptı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, "Birliği kuralım, tecridi kıralım, özgürlüğü sağlayalım" şiarıyla 3. Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi. Kongreye HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili ve kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından divan oluşturuldu. Uzun süredir tutuklu kalan yazar Hamid Dilbahar, kongrenin ilk konuşmasını yaptı. Dilbahar, "Tarih egemenler kadar direnişçilerle de doludur. Tarih gösterdi ki tüm zorbalıklara rağmen yüzyıllardır 'yaşamak direnmektir' dediğimiz için başımızı eğmiyoruz. Sonuna kadar da bu direniş devam edecektir" dedi. Dilbahar, tecride karşı başlatılan açlık grevi eylemlerinin sahiplenilmesi çağrısı yaptı. 

SANCAR: BU HALK BOYUN EĞMEZ
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, salondakileri Kürtçe selamladı. Sancar, "Bu halk boyun eğmez, bu halk diz çökmez" dedi. "Bu iktidarın yıllardır boşuna uğraştığını, HDP'ye diz çöktürmek için nafile çaba harcadığını daha güzel ne kanıtlayabilir" diyen Sancar, "İşte halk burada, işte HDP burada, işte özgürlük aşıkları burada. Siyasi soykırım için ellerinden geleni yaptılar. Her yolu denediler. Sandılar ki bu halk korkacak. Sandılar ki bu halk iradesinden, onurundan vazgeçecek ama yanıldılar. On yıllardır yanıldılar. Dün de yanıldılar bugünde yapılacaklar. Bu halk boyun eğmez bu halk diz çökmez" dedi.

'AİHM KARARINI UYGULAMAZLARSA SUÇ İŞLERLER'
AİHM'in Demirtaş hakkında verdiği kararı değerlendiren Sancar, kararın halkın mücadelesi ile alındığını söyledi. Sancar, "Bu karar hukuk adına, adalet adına, özgürlük adına bir kazanımdır. Bu karar bu iktidar için de bir şanstı. Eğer bu kararın gereğini yerine getirirlerse, uçuruma gitmekte olan bir arabayı imdat freni ile durdurma imkanı yakalarlar. Biz onlara diyoruz ki, 'Biz mücadelemizle bu ülkenin uçuruma yuvarlanmasını engelleyecek bir şans yarattık. Bu şans AİHM kararı ile sizin de önünüze geldi. Bunun gereğini yapın, gereği bellidir. Öncelikle Selahattin Demirtaş'ı hemen şimdi serbest bırakın. Sadece onu değil rehin tuttuğunuz bütün siyasetçileri hemen şimdi serbest bırakın. Eğer bunu yapmazsanız bizim de önümüzde mücadele var. Bunu da çok iyi yaparız" diye konuştu. Sancar, iktidarın bu kararı yok sayması durumunda büyük suç işleyeceğini söyledi.

AİHM kararının herkes için önemli olduğunu belirten Sancar, adalet ve özgürlük isteyen herkese çağrı yaptı: "Bir imkandır. Yoldaşlarımız direnerek, bizler mücadele ederek bu imkanı yarattık. Şimdi gelin bu imkanı birlikte büyütelim, değerlendirelim. Eğer bu iktidar bu kararın gereğini yerine getirmezse Türkiye'de demokrasiye inanan, adalet istediğini söyleyen herkesi hemen bugün Demirtaş ve diğer siyasetçiler için özgürlük diye bağırmaya çağıyorum. Evet gelin bu imkanı hep birlikte değerlendirelim. Hep birlikte adalet ve özgürlük yürüyüşünü büyütelim."

'LEYLA GÜVEN VE TÜM YOLDAŞLARIMIZ ONURUMUZDUR'
HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonlarını hatırlatan Sancar, Leyla Güven'in de siyasi bir kararla tutuklandığını söyledi. Sancar, "Bu ceza Leyla Güven'in şahsında direnlere gözdağı için verilmiştir. Direnişi bastırmak gayretiyle verilmiştir. Ama bugüne kadar öğrenmemişlerse, şimdi görecekler. Ne Leyla Güven bir milim geri adım atar ne de bu halk bir milim korkuyu gözlerinde taşır. Hiç kimse bu halkın gözlerindeki korkuyu görmek için çaba harcamasın. Kürt halkının gözlerindeki kimse korkuyu göremeyecektir. Hiçbir bir şey bu korkuyu yaratamayacaktır. Leyla Güven bütün diğer yoldaşlarımız gibi onurumuzdur. Bütün diğer yoldaşlarımızla birlikte Leyla Güven'in de özgürlüğü yakındır. Buna inanalım" deyi konuştu.

Hapishanelerde süren açlık grevi eylemini de hatırlatan Sancar, tutsakların taleplerine kulak verilmesi için çağrı yaptı.