2 Ekim 2024 Çarşamba

Samsun Demokrasi Güçleri: Suçlu göçmenler değil savaşları çıkaranlar

Samsun Demokrasi Güçleri, geçtiğimiz hafta Samsun'da faşistlerce öldürülen Hammamı için açıklama yaptı. Ayrımcı ve ırkçı söylemlerin göçmenlere yönelik şiddeti artırdığı belirtilen açıklamada, yaşanan sorunların sorumlusunun göçmen işçilerin değil, savaşları çıkaranlar olduğu belirtildi.

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde fırın işçisi olarak çalışan 16 yaşındaki Suriyeli mülteci Eymenh Hammamı'nın faşist bir  grup tarafından bıçaklanarak öldürülmesi Samsun Demokrasi Güçleri tarafından protesto edildi. 

Süleymanıye Geçidinde yapılan açıklamada ortak metni okuyan EMEP İl Başkanı Sait Kocaman "Suçlular o savaşları çıkaranlar, onlara destek verenler ve işçilere köle muamelesi yapanlardır" diye konuştu. 

Emperyalistlerin paylaşım yarışları nedeniyle Suriye, Irak, Afganistan, Libya, Lübnan'da yarattığı çatışma ve şiddet ortamında halkların bir kısmının kendilerini insan kaçakçılarının ellerine teslim ederek ülkeye geldiklerini söyleyen Kocaman, ayrımcı ve ırkçı söylemlerin göçmenlere yönelik gerilim ve şiddetin artırdığına dikkat çekti.

Yakın zamanda Sakarya ve Afyon'da Kürt işçilere yönelik yapılan saldırıları da hatırlatan Kocaman, Vezirköprü'de 13 Eylül'de 16 yaşındaki Suriyeli fırın işçisi Eymen Hammamı'nın dövülerek ve bıçaklanarak öldürüldüğünü belirtti. Kocaman şöyle devam etti:

"Normalde birlikte arkadaş olmaları, oyun oynamaları hayatı paylaşmaları gereken, 16-17 yaşlarındaki gençler, uygulanan düşmanlaştırıcı politikalar ve ayrıştırıcı söylemlerin etkisiyle aynı hayatı yaşayan başka gençlerin katili, düşmanı haline getiriliyorlar. Gerçek suçlular; savaş mağdurları, geçinmek için zor şartlarda güvencesiz olarak boğaz tokluğuna çalışan emekçiler değil; o savaşları çıkaranlar, onlara destek verenler ve işçilere köle muamelesi yapanlardır.

Bu tür üzücü olayların tekrar yaşanmaması için, bunlara sebep olan her türlü savaş, şiddet ve sömürüye karşı ezilen halkların, emekçilerin birlikte mücadele etmesi, temel bir ihtiyaçtır. Halkları yurtlarından koparan, yoksullaştıran, işsiz ve geleceksiz bırakan emperyalist paylaşım savaşlarına ve politikalarına son verilmelidir. Buradan Samsunlu işçi ve emekçileri, gençleri yerli ve göçmen ayrımı yapmadan, ortak sorunlar temelinde ortak talepler etrafında birleşmeye birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz."