2 Ekim 2024 Çarşamba

'Salgın önlemlerini kaldırmak ölümlerin artmasına yol açacak'

Sağlık emek ve meslek örgütleri, pandemi ile ilgili önlemlerin kaldırılmasının ölümlerin artmasına yol açacağına dikkat çekti.

Sağlık emek ve meslek örgütleri yazılı açıklama yaparak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın pandemi önlemlerinin kaldırılmasına ilişkin açıklamasına değindi.

Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Türk Hemşireler Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ortak açıklama yaparak pandeminin üçüncü yılı dolarken, günlük yaklaşık 60 bin Covid-19 vakası ve 200 ölüm yaşandığına dikkat çekti.

Pandeminin baskılanmaya çalışılmasında, bir taraftan bağışıklama sağlanırken diğer taraftan maske-mesafe-havalandırma önlemlerinin uygulanmasının tek çıkış yolu olduğuna dikkat çeken sağlık emek ve meslek örgütleri, "Pandeminin başlangıcından bu yana, Sağlık Bakanlığı pandemiyi iyi yönetememiştir. Filyasyon, izolasyon, tanı ve tedavi süreçleri ve nihayet aşılama süreçlerinde meslek örgütlerinin ve bilim insanlarının görüşlerine kulak tıkanmıştır. Başından bu yana gerçekleri yansıtmayan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 14 milyonun üzerinde yurttaşımız hastalıktan etkilenmiş, 94 binin üzerinde yurttaşımız Covid-19 nedeniyle yaşamını kaybetmiş, 550 sağlık çalışanı salgınla mücadelede hayatını kaybetmiştir" diye belirtti.

Salgının başından itibaren filyasyon uygulamasındaki yetersizlikler, izolasyon önlemlerinin alınmaması, toplumsal hareketliliğin yeterince düzenlenmemesi, tanı testlerinin yaygın yapılmaması ve bağışıklık sağlamadaki gecikmeye bağlı olarak yaşanan sorunların ortaya çıkardığı tabloya işaret eden sağlık emek ve meslek örgütleri, dünya nüfusunun sadece yüzde 50'sinin bağışıklandığını, bu nedenle yeni varyantların ortaya çıktığına dikkat çekti.

Nüfusun yüzde 35'inin üç doz aşılaması yapılmışken HES kodu uygulamasının kaldırılmasının bulaştırıcılığı olan bireylerin toplumla temasını artıracağına vurgulandı, bu durumun vaka ve ölümleri arttıracağına işaret edildi.

Aşılama oranı yüksek ülkelere benzer önlemlerin düşük aşılama oranı nedeniyle alınmaması gerektiğini kaydeden sağlık emek ve meslek örgütleri, "Sağlık Bakanı'nın açıklamasından Bilim Kurulu'nun tümünün bu kararlara katılmadığı anlaşılmaktadır. Zaten yanlış politikalarla yönetilen pandemi dönemi; bu gevşemelerle korunmasız hedef haline gelen sağlık emekçilerini daha çok vuracak ve yaşamlarını kaybetmelerine neden olacaktır. Uyarılarımıza rağmen bu yanlış kararları alanlar ve uygulamaya koyanlar ölümlerden sorumlu olacaktır" diye vurguladı.