2 Ekim 2024 Çarşamba

'Saldırılara örgütlenerek cevap vereceğiz'

HDP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonuna tepkiler birçok kentte protesto edildi. İstanbul Avcılar'da yapılan eylemde konuşan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, saldırılara örgütlenerek cevap vereceklerini söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen "Kobanê" soruşturması kapsamında, HDP'nin 2014 yılında Merkez Yürütme Kurulu'nda yer alanların da aralarında bulunduğu siyasetçilerin gözaltına alınmasına dönük tepkiler sürüyor. 

URFA
HDP Urfa İl Örgütü, gözaltıları parti binası önünde yapılan oturma eylemiyle protesto etti. Eyleme HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, HDP PM üyesi İzzet Karadağ ile çok sayıda partili eyleme katıldı.

Burada konuşan HDP Milletvekili Sürücü, Kobanê eylemleri sırasında yaşanan can kayıplarının araştırılmasını istediklerini ancak bunun AKP tarafından engellendiğini söyledi. Sürücü, "Olayın araştırılmasını istemeyenler bu kez de arkadaşlarımızı gözaltına alıyor. Saldırıları kınıyor ve sonuna kadar bu faşist politikalarınıza karşı direneceğiz" dedi.

Yapılan konuşmanın ardından oturma eylemi yapıldı. Eylem sırasında "Direne direne kazanacağız", "HDP umuttur umut her yerde", "Jin, jiyan, azadî" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

ELAZIĞ
HDP Elazığ İl Örgütü, gözaltılara karşı parti binası önünde açıklama yaptı. HDP Elazığ İl Eşbaşkanı Mehmet Kılıç, operasyonları "AKP'nin siyasi intikam operasyonları" olarak niteledi. "Bu karar bir yargı kararı değil, gerçekleştirilen MGK kararıdır, Saray'ın talimatıdır" diyen Kılıç, "Devlet Bahçeli'nin her söylediğini talimat gibi algılayan ‘Bahçeli'nin serbest bırakılmasını istediği' herkesi ertesi gün serbest bırakan, Erdoğan'ın tutuklanması gerektiğini belirttiği herkese ertesi gün operasyon çeken bu yargı zihniyeti pespaye hale gelmiştir" diye konuştu.

İSTANBUL
HDP Avcılar İlçe Örgütü, Deprem Heykeli'nde açıklama yaptı. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İl Eş Başkanı Elif Bulut, Halkevleri, TİP, Sol Parti yöneticileri ile yüzlerce kişi açıklamaya katıldı. "Biat etmiyoruz. Hukuksuzluklara karşı sessiz kalmıyoruz" pankartının açıldığı açıklamada, "AKP halka hesap verecek", "HDP halktır halk burada" ve " Bijî berxwedana HDP'ê" sloganları atıldı.

HDP İl Eşbaşkanı Elif bulut, gözaltılara gerekçe gösterilen Kobanê eylemleri sırasında IŞİD barbarlığına karşı bir direniş gerçekleştirildiğini kaydetti. Bulut, "Kimilerinin nefretleri bitmiyor. HDP ezilenlerin sesi oldu. Bu da onlara dert oluyor" dedi. Bulut, "Bu operasyon sadece HDP'ye yönelik değil. Operasyon ile tüm toplumsal muhalefete gözdağı veriliyor. HDP halkın aydınlık yüzüdür. Birlikte örgütlenerek faşizmi yenilgiye uğratacağız" diye konuştu.

Ardından konuşan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise AKP'nin yargı eliyle partilerine yönelik operasyonlar gerçekleştirdiğini kaydetti. Her güne gözaltı operasyonlarıyla uyandıklarını belirten Gülüm, kimsenin yargının bağımsızlığına, mahkemelerin tarafsızlığına inanmadığını ifade etti. 2014 yılındaki dosyanın 6 yıl aradan sonra yeniden operasyon gerekçesi yapılmasının yargının bir sopa gibi kullanıldığının kanıtı olduğuna dikkati çeken Gülüm, "Birçok kez Kobanê olaylarında yaşananların açığa çıkması için araştırma önergeleri verdik. Bu önergelerin tamamı AKP-MHP tarafından reddedildi. Neyi gizliyorsunuz? Şimdi de çıkıp bunu operasyon gerekçesi yapıyorlar. İŞİD yenilgiye uğradığı için şimdi partimizi suçluyorlar" diye belirtti. Gülüm, tüm saldırılara daha fazla örgütlenerek ve mücadeleyi büyüterek cevap vereceklerini kaydetti.