3 Ekim 2024 Perşembe

'Şakran'da kadın hasta tutsakların sağlık hakları engelleniyor'

İHD İzmir Şubesi, Şakran Kadın Hapishanesi'nde, tespit edilen 11 hasta tutsağın sağlık hakkına ulaşmalarının engellendiğini kaydetti. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi de, hasta tutsak Metin Turan'ın durumuna dikkat çekti, ATK'ya rapor vermesi için çağrı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi ve Ankara Hasta Tutsaklara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların sağlık durumuna ilişkin açıklama yaptı.

İZMİR
Bu haftaki açıklamayı İHD İzmir Şubesi Komisyonu gerçekleştirdi.

25 Kasım dolayısıyla hasta kadın tutsakların durumuna dikkat çekilen açıklamayı şube yöneticisi Cemile Karakaya okudu. Her 25 Kasım'da olduğu gibi bu yıl da, kadına yönelik şiddetin insan hakları savunucularının gündeminde olduğunu belirten Karakaya, kadına yönelik şiddetin erkek egemen sistemin sorunu olduğunu söyledi.

Kadınların şiddete uğradığı alanlardan birinin de hapishaneler olduğunu kaydeden Karakaya, hapishanelerde uygulanan "insan onuruna yakışmayan" tüm uygulamaların şiddet olduğunu söyledi.

Karakaya bu kapsamda Şakran Kadın Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsaklara ilişkin bilgi verdi. Derneklerine ulaş bilgilere ve tespit ettiklerine göre Şakran'da 11 hasta kadın tutsağın bulunduğunu bildiren Karakaya, sayının daha fazla olabileceğini de söyledi.

Karakaya, Şakran Kadın Hapishanesi'nde bulunan kadın tutsaklara ilişkin şu bilgileri paylaştı:
- Aygül Kapçak: Vücudunda şarapnel parçaları bulunuyor ve jinekolojik hastalıkları var. 
- Aynur Epli : Prolaktinoma tanısı (Hipofiz bezinde prolaktin salgılayan tümör) Troid ayrıca mide ve bağırsak şikayetleri.
- Lamia Oso: İç organlarından kaynaklandığı düşünülen ve tüm vücuda yayılan alerjik rahatsızlık. Ayrıca Guatr ameliyatı geçirmiştir.
- Remziye Yardımcı: Zehirli guatr, migren, halsizlik, baş dönmesi
- Hayriye Yağbasan: Omurgalarında bağ dokusu iltihaplanması, verfi hastalığı
- Hatice Aslan: Kronik astım
- Şirin Paksoy: Guatr
- Ebru Arzu Erdal: Guatr, kalp damarlarında plak
- Hayriye Özkan: Guatr
- Nuran Durak: Eklem rahatsızlığı
- Fatma Özbay: 3. evre meme kanseri

"Uluslararası mevzuat devletlerce özgürlüğünden yoksun bırakılan kişilerin yaşam hakkı konusunda devletlere pozitif yükümlülükler yüklemiştir" diyen Karakaya, devletin, özgürlüğünden yoksun bıraktığı kişilerin sağlık hakkına erişimini özgür bireylerle eşit şartlarda ulaşmasını sağlamakla yükümlü olduğunu söyledi.

Çok sayıda kadın hasta tutsağın hapishanelerde ölümle mücadele ettiğine dikkat çeken Karakaya, "Hasta mahpuslar derhal serbest bırakılsın, tedavileri ailelerinin yanında sürdürülsün ve sağlık sigortası devlet tarafından karşılansın" dedi.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 324. haftalarında hasta tutsak Bafra T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan Metin Turan'ın durumunu ele aldı.

ATK 'KOL HİZASINI GÖRÜYOR DENİLEREK' RAPORU ONAYLAMADI
21 yıldır tutuklu olan Metin Turan'ın, 19 Aralık katliamı sırasında Ulucanlar Hapishanesi'nde başına aldığı darbeler nedeniyle her iki gözünde de görme kaybı yaşadığı, yapılan ameliyatla gözlerine konulan yapay merceklerin ardına silikon tedavisinin uygulandığı ancak iyileşmediği belirtildi. 2002 yılında, yeniden ameliyat olması için ATK'nın infazının 3 ay süreyle ertelenmesine yönelik rapor vermesine rağmen, bırakılmadığı belirtildi. Hastalığı ilerlediği için 2014 yılında Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu'nun da "Mevcut hastalığı kalıcıdır, tedavi edilemez, cezası 2 yıl ertelenmeli" raporu verdiğini, ancak bu kez de ATK'nın "kol hizasını görüyor" diyerek bu raporu onaylamadığı kaydedildi.

Turan'a 2017 bu kez Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Sağlık Kurulu tarafından "cezasının süresiz olarak ertelenmesi" yönünde rapor verildiği, kendi raporunda da "kanama var" diyen ATK'nın raporları görmezden geldiğine dikkat çekildi. ATK'nın, son olarak 2019 yılında yapılan başvuruyu "raporda yer alan tıbbi tanılar her ne kadar doğru olsa da kişi tek başına hayatını idame ettirebilir" diyerek reddettiği ve bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapıldığı aktarıldı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, ATK'ya, hastanelerin verdiği raporları dikkate alarak Metin Turan'a "hapishanede kalabilir" raporu vermekten vazgeçmeye çağırdı, tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.