2 Ekim 2024 Çarşamba

Şakran Hapishanesi'nde tutsaklar soğuk havada yerde yatırılıyor

Tutsaklara yönelik hak ihlalleri haberleriyle gündemden düşmeyen Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'nde 30 tutsak "yer olmadığı" iddiasıyla tek koğuşta tutuluyor, 6 tutsak yer olmadığı için soğukta yerde yatıyor. 

İktidarın tutsaklara yönelik düşman politikalarından ve cezasızlık uygulamalarından cesaret alan hapishane idareleri, tutsaklar üzerindeki baskıları artırmaya devam ediyor. Tutsaklara yönelik tehdit, taciz, tecavüz, intihara sürükleme; tedavi hakkının engellenmesi ve sistematik işkence hak ihlallerinin başında geliyor. 

Hak ihlalleri haberleriyle gündemden düşmeyen İzmir Şakran Hapishanesinde, 30 tutsak "koğuş olmadığı" iddiasıyla tek koğuşta tutuluyor. Öte yandan altı tutsak yer olmaması nedeniyle yerde yatarken, tutsak Hatice Calıhan'ın annesi Zeynep Calıhan kızı ile yaptığı son telefon görüşmede maruz kaldıkları hak ihlallerini Jinnews'e aktardı.

Kendilerine görüntülü görüş için bir telefon kulübesi yapılacağının söylendiğini ve siyasi tutsakların da bunu kabul etmediğini dile getiren Calıhan, üç ay önce açık görüş için gittiği hapishanede kızının kendisine 30 siyasi tutsağın telefon kulübesini istemediklerini söylemesinin ardından bir koğuşta tutulduklarını anlattığını, 11 Mart'ta yaptığı telefon görüşmesinde ise bu durumun hala devam ettiğini aktardı. 

ZeynepCalıhan, kızından aldığı bilgiye göre yaklaşık üç aydan fazla bir süredir 30 kadın tutsağın "koğuş yok" iddiasıyla bir koğuşta tutulduğunu, yatacak yerleri olmadığı için de 6 tutsağın soğukta ve yerde yattığını sözlerine ekledi. "Çocuklarımızı yıldırmaya, sindirmeye, teslim almaya çalışıyorlar" diyen Calıhan, "2-3 ay önce açık görüşte gördük kızımı, o zaman da vardı bu sorunlar. 11 Mart'ta telefonla görüştüğümüzde son durumlarının iyi olmadığını söyledi kızım" dedi. Zeynep ayrıca tutsakların duruma ilişkin dilekçe verip, suç duyurusunda bulunmasına rağmen hiçbir dönüş alamadıklarını kaydetti.

Calıhan ayrıca, "Koğuşlar birleştirilmeden önce cezası bitmeden tahliye edilen tutsaklar olmuş. Tutsakların tahliye edilmesinin ardından odalar didik didik aranmış" dedi. Bir sonraki hafta telefon görüşü için Hatice'nin arayamama ihtimali olduğunu söyleyen Calıhan, tutsakların durumlarının "sıkıntılı" olduğunu aktardı. Calıhan, tutsaklarının talepleri olan koğuşlarının ayrılması, kapasiteye göre koğuşlarda kalmaları ve insanca yaşam koşullarının sağlanması çağrısında bulundu.