2 Ekim 2024 Çarşamba

Şakran Hapishanesi'nde bir tutsak şüpheli şekilde yaşamını yitirdi

Şakran Hapishanesi'nde tutulan Ercan Eke şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Kürt olan ve siyasi tutsaklarla mektuplaştığı için sistematik olarak ülkücülerin saldırısına uğrayan Eke'nin düşerek hayatını kaybettiği öne sürüldü. Ancak Eke'nin ön otopsisinde kafasında darp izleri olduğu belirtildi. 

İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan Şakran Hapishanesi'nde adli tutuklu Ercan Eke şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Dün yaşamını yitiren Eke'nin ön otopsisinde başında darp izleri olduğu belirtildi. 

Sosyal medya hesabından Eke'nin ölümüne ilişkin açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Cezaevlerinde yine şüpheli ölüm! 32 yaşındaki Muş doğumlu mahpusun başında darp izi vardı. Savcı şüpheli ölüm için otopsi istedi, sonuç açıklanacak. Adalet Bakanlığı yine mi açıklama yapmayacaksın? Kamera kayıtları? Cezaevlerinde neler oluyor?" diye sordu.

Muş'lu olan Ercan Eke'nin ölümüyle ilgili Mezopotamya Ajansı'na konuşan kardeşi İlhan Eke, "Dün sabah saat 10.30 gibi cezaevinden eşini aradılar. Yaşamını yitirdiğini söylediler. Cenaze ilk olarak Aliağa Devlet Hastanesi'ne kaldırılmış. Biz hastaneye gidene kadar buradan da İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderilmişti. Hastane bize kardeşimin cezaevinde yaşamını yitirdiği bilgisini verdi. Hastane raporunda 'başında darp izine istinaden ölüm' diye yazıyor. Ayrıntılı otopsi ile ölüm nedeni belli olacak" dedi.

13 yıldır tutuklu olan ağabeyinin tahliye edilmesi gerektiğini belirten Eke, "Ancak cezaevinde sürekli ettikleri kavgalardan kaynaklı aldığı disiplin cezaları nedeniyle tahliye edilmedi. Ülkücüler, siyasi tutuklularla mektuplaştığı ve Kürt olduğu için sürekli saldırıyordu. Bundan kaynaklı kavga ediyorlarmış. Daha önce de defalarca yaşadığı bu baskıları bize anlattı. Ailesi olarak koğuşta yapılan toplu bir saldırı sonucu yaşamını yitirdiğinden şüpheleniyoruz. Bize yere düştüğünü söylediler. Ancak buna inanmıyoruz. Bu nedenlerden kaynaklı şüpheleniyoruz" şeklinde konuştu.

Eke, şöyle devam etti: "Normal bir düşme ölümü getirmez. Kaldı ki cezaevi ile hastane arası 5 dakikadır. Normal bir düşme ise hastanede hemen tedavi altına alınırdı. Ağabeyimin şüpheli ölümünün aydınlatılmasını istiyoruz. Bunun için ilgili yerlerle görüşerek, suç duyurusunda bulunacağız. Düşerek yaşamını yitirdiğine dair iddiayı kabul etmiyoruz."

Eke, ayrıca ağabeyinin 2 yıl önce şeker hastalığı ve böbrek yetmezliğinden kaynaklı yüzde 78 engelli raporu verildiğini belirterek, "En son 2 gün önce görüştük. Durumunun çok iyi olduğunu, herhangi bir sorunu olmadığını söyledi" diye ifade etti.

Ercan Eke'nin cenazesi, İzmir Menderes ilçesi Çiler Mahalle Mezarlığı'nda defnedilecek.