20 Eylül 2024 Cuma

Sakine, Fidan ve Leyla anıldı: Mücadelerine bağlı kalacağız

Paris?te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi, mezarlarının başında ve bir çok kentte anmalar yapıldı.
Paris'te katledilen Sakine Cansız'ın Dersim, Leyla Şaylemez'in Mersin'deki mezarı başında anmalar yapıldı. Ayrıca Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için birçok kente anmalar düzenlendi.
 
DERSİM
 
HDP Kadın Meclisleri ile Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri, Sakine Cansız’ı, Dersim’deki mezarı başında andı. Kent merkezinde yer alan anıt mezarlıkta düzenlenen törene HDP Diyarbakır Milletvekilleri Semra Güzel ve Dersim Dağ da katıldı.
 
HDP Milletvekili Semra Güzel, tarihe iz bırakanların mücadelesinin sürdüğünü belirtti, "Leyla Güven’in eylemi 63’ncü gününe girdi. Ancak faşist zihniyet bu talepleri görmezden geliyor. Leyla Güven talebi kabul edilene kadar eylemini sürdüreceğini söyledi. Sakineler teslim olmayan direngen ruhlarıyla, özgürlük ve mücadeleye olan tutkularını bizlere miras bıraktılar. Her dokundukları yerde bizlere bir iz bıraktılar. Tarihe iz bırakanlara selam olsun" dedi.
 
MERSİN
  
Katledilen isimlerden Leyla Şaylemez de Mersin’deki mezarı başında anıldı. Şaylemez’in Güneykent Mezarlığı’ndaki kabri başında anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de katıldı.
 
Katledilen her üç kadın siyasetçinin fotoğraflarının yanı sıra "Kadınlar diz çökmeyecek" yazılı dövizlerin taşındığı anmada sık sık "Jin, jiyan, azadi" sloganı atıldı. 
 
Milletvekili Ayşe Sürücü, "Kürt kadın hareketi için bir simge haline gelen kadın arkadaşlarımız sistem tarafından bilinçli bir şekilde hedef alınmış ve bu katliamla çözüm süreci bitirilmek istenmişti" dedi. Leyla Güven'in direnişine dikkat çeken Şaylemez, "Leyla arkadaşımızın talebi bizim de talebimizdir. Leyla arkadaşımızın başlatmış olduğu bu mücadeleyi sürdüreceğimizi bir kez daha yineliyor ve zaferle taçlandıracağımızın sözünü veriyoruz" dedi. Şaylemez’in mezarına karanfil bırakılan kadınlar, "Jin jiyan azadi" sloganı atarak mezarlıktan ayrıldı.
 
VAN
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde parti binasında anma düzenlendi. HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünün tartışıldığı bir dönemde Paris katliamının gerçekleştiğini belirtti. Sêvê Demir, Pakize Nayır ile Fatma Uyar'ı da hatırlatan Orhan, şunları söyledi: "Bu katliamların temel nedeni Kürt sorununun çözümsüzlüğündeki ısrar ve büyüyen kadın mücadelesi ve kadının öncü rolüne yönelik gerçekleştirilen bir katliamdır. Birbiriyle benzerdir ve bağlantılıdır. İnkar ve imha politikaları sorunu derinleştirdiği gibi ülkeyi de hem ekonomik hem siyasi bir kaosa sürüklemektedir."
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride de dikkat çeken Orhan,"Bu tecrit Türkiye halklarının kardeşliğine, iradesine, barışına, geleceğine yönelik bir tecrittir. Sayın Leyla Güven’de 63 gündür bu sürece dikkat çekmek amacıyla açlık grevi eylemindedir" diye belirtti. İktidara seslenen Orhan, "Leyla Güven'in sesine ses verilerek tecrit kaldırılmalı, Türkiye halklarının; barışının birlikteliğinin barışın ve demokrasinin yolu açılmalıdır" diyerek konuşmasını sonlandırdı. 
 
DİYARBAKIR  
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Tevgerê Jinên Azad (TJA), il binasında anma etkinliği düzenledi. Anmaya, HDP Diyarbakır Milletvekilleri Remziye Tosun ve  Saliha Aydeniz de katıldı. Anmanın yapıldığı salona, 6 Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafları asılırken, fotoğrafların bulunduğu masaya yakılan mumlar ile karanfiller bırakıldı. 
 
HDP Milletvekili Saliha Aydeniz, Kürt kadın mücadelesinin her zaman devletin hedefinde olduğunu belirterek, "Paris Katliamının gerçekleştiği günlerde Kürt halkı açısından önemli ve tarihi bir süreç başlamıştı. Bu katliam bu süreci baltalamak amacıyla yapılmıştır. Biz Kürt kadınları olarak bu katliamı kınıyoruz ve bu katliam mücadelemizi büyütme nedenimizdir diyoruz. Tam da 3 yıl sonra Kürt kadınının katledildiği Ocak ayında Sevê, Pakize ve Fatma da Silopi'de katledildi. Devlet her zaman önce kadını hedef alarak toplumu yok etmeye çalışmıştır. Paris katliamı uluslararası komplonun bir parçasıdır" dedi. 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik gerçekleşen komplonun 20'inci yılına girdiklerine değinen Aydeniz, tecridin 3 yıldır ağırlaştırıldığına işaret etti. Öcalan üzerindeki tecridin topluma yönelik baskıdan bağımsız olmadığını belirten Aydeniz, “Tecride karşı 63 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven'in ve tüm tutsakların direnişini selamlıyorum” dedi. 
Etkinlikte, Mezopotamya Kültür Merkezi'nin kadın korosu da sahne aldı.
 
MARDİN
 
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde HDP binasında anma etkinliği düzenlendi. Sinevizyon gösteriminin ardından söz alan HDP Kadın Meclisi’nden Ceyla Eser, “Biz ne bu katliamları ne de katledilen yoldaşlarımızı unutmayacağız. Anılarına ve mücadelelerine her zaman sahip çıkacağız” dedi.  HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay da, Sakine Cansız’ın kadın özgürlük mücadelesinin ilk adımını atanlardan olduğunu belirterek,“Amed zindanındaki direnişi ile işkence politikalarını boşa çıkardı. Mücadele ve direniş ruhumuzu onlardan alıyoruz” dedi. 
 
ADANA 
 
HDP Adana Kadın Meclisi de parti binasında anma etkinliği düzenledi.  HDP Adana Kadın Meclisi Sözcüsü Saniye Seçkin, 3 kadın siyasetçinin bir komplo sonucu katledildiğini söyledi. Katliamın Kürt kadınları ve halkının onurlu mücadelesine yönelik bir saldırı olduğunu söyleyen Seçkin, kadın siyasetçilerin mücadelesini unutmayacaklarını ifade etti. 
 
HATAY 
 
HDP Hatay İl Örgütü de parti binasında 3 Kürt kadın siyasetçinin ölüm yıl dönümünde anma etkinliği düzenledi. HDP Hatay İl Eşbaşkanı Sultan Başaran, katliamın üzerinden geçen 6 yıla rağmen aydınlatılmadığına dikkat çekti.